Hlavní obsah

Česko - Rusko 5:2Říha se dočkal výhry, Češi porazili Rusy, hattrick si připsal Kubalík

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Kaprizov 0 : 1
12. Řepík 1 : 1
17. Vasilevskij 1 : 2
22. Kubalík 2 : 2
34. Kubalík 3 : 2
59. Pavlík 4 : 2
60. Kubalík 5 : 2
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Poslední krok vyšel. Česká hokejová reprezentace porazila v Helsinkách na turnaji Karjala Rusko 5:2. Po dvou porážkách se na své premiérové akci dočkal radosti trenér Miloš Říha. Největší podíl na vítězství měl brankář Patrik Bartošák a útočník Dominik Kubalík, který vstřelil hattrick. I přes výhru český výběr skončil na posledním místě, z prvního místa se i přes porážku raduje Rusko.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér české reprezentace Miloš Říha při utkání EHT.

Článek

Národní tým šel do zápasu s vědomím, že na úvodním turnaji sezony skončí na čtvrté pozici. Po dvou zápasech měl na svém kontě dvě porážky, jen dva vstřelené góly a šest inkasovaných. Ve čtvrtek porážka v Praze se Švédskem 2:3, v sobotu v Helsinkách 0:3 s domácím mužstvem.

V neděli mohla přijít změna proti Rusku. Dlouho naděje ale netrvala. Rána pro sebevědomí přišla už ve 3. minutě, když přesilovku využil Kaprizov. Vyrovnat mohl vzápětí Jiří Sekáč, ale střelecké trápení na Karjale pokračovalo.

V polovině zahajovací části měli Rusové opět přesilovku, dostali Říhův výběr pod tlak, ale překonat Patrika Bartošáka nedokázali. Naopak ve 12. minutě se prosadil Michal Řepík a srovnal na 1:1, když našel prostor mezi betony brankáře Sorokina. Až ve třetím utkání turnaje se gólově prosadil první český útočník, předchozí dvě trefy proti Švédům patřily obráncům.

Hattrick Kubalíka porazil Rusy

Třetí přesilovka soupeře a druhý gól. Rychlá kombinace a střelec Vasilevskij poslal český tým opět do pozice, kdy musel dotahovat, a to od 17. minuty. Češi mohli srovnat také v početní výhodě, ale první přesilovku nedokázali využít.

Začátek druhé části přinesl další změnu skóre, Dominik Kubalík srovnal na 2:2. Střela zápěstím a ruský gólman nestihl zareagovat.

V polovině utkání přišel pro Rusy nečekaný stav. Dvakrát vedli, měli více ze hry - individuality, dovednost, přímočarost. Tohle vše stálo proti Bartošákovi a české bojovnosti. Přesto došlo ke změně průběžného stavu, na 3:2 upravil skóre tečí opět Kubalík. Tento stav nakonec po 40 minutách znamenal, že národní mužstvo vyhrálo první z osmi odehraných třetin na turnaji.

Mezi střelce se mohl zapsat i Radovan Pavlík, ale ve 48. minutě jeho pokus skončil na tyčce. Následovala šestá ruská početní výhoda, dvě soupeř dokázal využít. Tentokrát sborná neuspěla, ale měla více ze hry. Navíc necelé čtyři minuty před koncem základní hrací doby šel pykat Pavlík na trestnou lavici. K tomu Rusové odvolali brankáře a hráli v šesti proti čtyřem.

Definitivní jistotu pro český tým ale zařídil muž, který pykal. Pavlík 61 sekund před koncem zvýšil na 4:2 do prázdné brány. V poslední minutě ho ještě napodobil Kubalík, který dosáhl na hattrick a Češi vyhráli 5:2.

Kubalík byl později vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje Karjala. Třiadvacetiletý forvard švýcarského celku Ambri-Piotta se stal se třemi góly i nejlepším střelcem a se čtyřmi body nejproduktivnějším hráčem prvního dílu série Euro Hockey Tour.

Nejlepší brankářem byl vyhlášen Fin Veini Vehviläinen, který ve dvou vystoupeních na turnaji ani jednou neinkasoval. Cenu pro nejlepšího obránce získal Rus Nikita Něstěrov.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Česko - Rusko 5:2 (1:2, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 12. Řepík (Horák, Červený), 22. D. Kubalík, 34. D. Kubalík (Štencel, R. Hanzl), 59. R. Pavlík (Řepík), 60. D. Kubalík (Horák) - 3. Kaprizov (Nestěrov, A. Vasilevskij), 17. A. Vasilevskij (Grigorenko, Kaprizov). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman - Koskela, Niittylä (všichni Fin.). Vyloučení: 7:2, navíc Kousal (ČR) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 3020.
Česko: Bartošák - Štencel, Nakládal, Kolář, M. Doudera, Jordán, Zámorský, Krejčík, D. Musil - Sekáč, Nestrašil, Tomášek - R. Pavlík, R. Hanzl, D. Kubalík - Červený, Horák, Řepík - Kousal, R. Zohorna, H. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha st., Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Rusko: Sorokin - Zub, Pedan, Jelesin, Barancev, Antipin, A. Vasilevskij, Blažijevskij, Něstěrov - Ketov, Kadějkin, Tělegin - Golyšev, Zernov, Slepyšev - Michejev, Byvalcev, Kuzmenko - Grigorenko, Loktionov, Kaprizov - Šalunov. Trenéři: Ilja Vorobjov, Anvar Gatijatulin a Alexej Žamnov.
Utkání Finsko - Švédsko najdete zde.

Reklama

Související témata: