Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 3:0Finové vyhráli severské derby a skončili na Karjale druzí

Helsinky

Hokejisté Finska zdolali na závěr domácího turnaje Karjala v Helsinkách v přímém souboji o konečné druhé místo Švédsko 3:0. O branky vítězů se postarali útočníci Ville Leskinen a Teemu Eronen a obránce Jani Hakanpää. Brankář Veini Vehviläinen i ve svém druhém startu za reprezentaci Suomi vychytal čisté konto.

Článek

Jednadvacetiletý Vehviläinen v sobotu debutoval v duelu proti České republice a 18 úspěšnými zákroky pomohl k vítězství 3:0. Neprůstřelnost si udržel gólman Kärpätu Oulu i v severském derby, v kterém pochytal 22 střel.

Finové se ujali vedení v osmé minutě, kdy při Rasmussenově vyloučení otevřel skóre po Ruotsalainenově akci Leskinen, který ve svém druhém startu za finskou reprezentaci zaznamenal první trefu. Vyrovnat mohl v 19. minutě po Nygaardově přihrávce Larsson.

Po 97 sekundách druhé části Finové zvýšili. Puk se dostal po asistencích Pesonena a Leskinena před odkrytou branku k Eronenovi, který ve 14. duelu v reprezentaci vstřelil premiérový gól.

Domácí drželi náskok a ve 45. minutě ho mohli zvýraznit. Kivihalme a Leskinen trefili v rychlém sledu shodně horní tyč.

Přes 12 tisíc diváků v Hartwall Areně se dočkalo ještě jednoho gólu necelé čtyři minuty před koncem. Od modré čáry překonal Larse Johanssona bek Hakanpää. Stejně jako Leskinen a Eronen skóroval za Finsko poprvé. Dočkal se při šestém startu.

Turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Finsko - Švédsko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Leskinen (Ruotsalainen, Lehtonen), 22. Eronen (Leskinen, H. Pesonen), 57. Hakanpää (Anttila, M. Niemi). Rozhodčí: Pešina, Pražák (oba ČR) - Elonen, Hägerström (oba Fin.). Vyloučení: 5:5, navíc M. Niemi (Fin.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 12.089.
Finsko: Vehviläinen - Ohtamaa, Koivisto, Hakanpää, Kivihalme, Vittasmäki, Eronen, M. Lehtonen, Lindbohm - Manninen, Ruohomaa, Hartikainen - H. Pesonen, Ruotsalainen, Leskinen - Turunen, M. Niemi, Anttila - Puustinen, Tyrväinen, Joonas Nättinen. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: Lars Johansson - Bengtsson, Holm, J. Persson, Lööv, Sellgren, Arnesson - Brodin, Rasmussen, J. Lilja - N. Sörensen, Fröberg, Wedin - J. Davidsson, Lander, Norman - E. Larsson, Linus Johansson, Nygard. Trenér: Rikard Grönborg.
O utkání Česko - Rusko čtěte zde.
Koneční tabulka turnaje Karjala a průběžné pořadí EHT:
1.Rusko320019:66
2.Finsko320016:36
3.Švédsko310024:93
4.Česko310027:83

Reklama

Související témata: