Hlavní obsah

Pro novou botu šel s nožem! Teď má vlastní firmu

René KujanSport.cz

Koncept boty bez paty už není úplnou novinkou. Všechno tady přece už dávno bylo, říkáte si. Když se ale podíváte na obrázek nové španělské boty (ne, to vůbec není narážka na stejnojmennou mučicí pomůcku z dob středověku), nejspíš vás přeci jen překvapí. Obyvatelé Pyrenejského poloostrova se pravděpodobně zkrátka rozhodli, že s konečnou platností naučí svět běhat přes špičku.

Foto: Profimedia.cz

Pata?! Na co? řekli si Španělé a vymysleli novou botu. (ilustrační foto)

Článek

Debaty o dopadu chodidla a jestli je správně přes patu, přes špičku nebo přes něco úplně jiného, se v české kotlině rozvíjely ve větší míře minimálně od doby, kdy vyšla kniha Zrozeni k běhu. Od těch časů i u nás každý ví, že se běhá přes špičku, a tak někteří bez jakékoli přípravy přetěžují svá lýtka i achilovky, dokud nedojde k úrazu. I pokud měl autor knihy McDougall pravdu a je to pro člověka tak přirozené, moderní člověk přeci jen bude potřebovat nějaký čas, než se do tohoto přirozeného stavu zase dostane.

To Španělé jdou na to rovnou: Neumíš dopadat jinak než přes patu? My tě to rychle odnaučíme! A na světě je bota FBR NOA, přičemž první tři písmena vlastně tvoří také název nově vzniknuvší firmy z Alicante. Faster & Better Runners, rychlejší a lepší běžci, FBR, to si nová firma klade za cíl. Nový výrobce neskrývá, že čerpal svou inspiraci z minimalismu, tedy něčeho, co napodobuje přirozený běh Keňanů nebo mexických Tarahumarů a co také slibuje nižší míry běžeckých zranění.

Zakladatel Franc Beneyto říká, že na vývoji své nové boty pracoval pět let a výzkum prováděl v součinnosti s univerzitou ve Valencii. Výsledky prý jsou slibné. Původně chtěl svůj nápad nabídnout některé ze zavedených společností, ale žádná z nich neprojevila o jeho průlomový výrobek zájem. Tak si byl nucen založit vlastní firmu. Nyní prodává boty slibující díky plné aktivaci kotníku méně zranění a rychlejší jízdu. Novinka vyjde na 139 eur.

TIP: Pokud ještě nemáte odvahu na španělskou botu, můžete zkusit boty Newton pracující na podobném principu. Zde na to ovšem výrobce šel z druhé strany a naopak něco málo přidal pod špičku místo ubírání pod patou. Bota tak vypadá mnohem „standardněji". Naše redakce už pro vás testovala model Kismet a Distance 5.

A jak nápad vůbec vznikl? Když Beneyto jednou přemýšlel o přirozeném běhání a nepřirozeném dopadu na patu, vzal do ruky nůž a patu ze svých běžeckých bot prostě odřezal. „Ten pocit síly a svobody byl neskutečný. Kotník se začal chovat jako pružina a katapultoval mě dopředu při každém kroku," popsal první krůčky své průlomové boty pro španělský deník El Mundo.

Zkusili byste nové boty bez paty?
Určitě, jsem strašně zvědavý/á.
56,5 %
Asi jo, bez špičky by to bylo horší, ne?
5 %
Ne. Trénovat přirozený běh s nepřirozenou botou?!
23 %
Nevím, jsem příliš zmatený/á.
15,5 %
Celkem hlasovalo 161 čtenářů.

Reklama