Hlavní obsah

Krčmář bojoval se vzpříčeným nábojem, zažil ale nejlepší vstup do SP

Aktualizováno

Na poslední střelbě se připravil o šanci útočit na lepší příčky. Michal Krčmář skončil coby nejlepší z českých zástupců patnáctý ve vytrvalostním závodě na 20 km, který byl úvodním individuálním kláním Světového poháru biatlonistů v Pokljuce. Ondřej Moravec po žaludečních trablech v minulých dnech udržel místo v závěru třetí desítky, 41. je Michal Šlesingr, 57. Tomáš Krupčík, Adam Václavík končí pětaosmdesátý. Závod, který z původního středečního termínu odložili na dnešní dopoledne kvůli mlze, vyhrál Martin Fourcade z Francie. Ve 14.15 hodin jedou ženy patnáctku.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Michal Krčmář při vytrvalostním závodě na 20 km ve slovinské Pokljuce.

Článek
Fotogalerie

Michal Krčmář v momentě průjezdu cílem byl desátý, ale klesal. Na prvních třech položkách byl bezchybný, vyhozený vzpříčený náboj a jedna chyba (trestná minuta) na poslední střelbě jej mohou mrzet.

Musel ručně dobíjet, ale situaci zvládl a další trestnou minutu nenabral. Patnácté místo je pro něj nejlepším vstupem do sezony SP v kariéře. Stříbrný olympijský medailista ze sprintu přišel ovšem o ještě mnohem lepší výsledek – umístění v elitní desítce, zřejmě sedmou příčku.

Sedmadvacetiletý Krčmář dojel ve Světovém poháru na dvacítce nejlépe dvakrát pátý, předloni na MS v Oslu a letos v lednu v Ruhpoldingu.

"Odjel pěkný závod, docela se mu to povedlo. Slušný byl na trati, na střelnici taky dobrý, ale hodně dlouhý a ještě si tam vyhodil náboj," hodnotil trenér mužů Zdeněk Vítek v České televizi.

Z českých reprezentantů bodoval už jen třicátý Ondřej Moravec. Michal Šlesingr zůstal o místo za bodovanou čtyřicítkou.

Na body směle útočil Krupčík, podobně jako Krčmář měl tři nuly, ale pak přišla pohroma, tři chyby a zloba. I on na poslední střelbě přišel o desítku, což hned doprovodil ostřejšími výrazy.

Za Fourcadem skončil o 4,2 s Němec Johannes Kühn, třetí byl Rakušan Simon Eder. Všichni tři na střelnici ani jednou nechybovali.

Francouz rázně vykročil za osmým triumfem ve Světovém poháru v řadě.

Nejrychleji běžel norský závodník Johannes Thingnes Bö, největšího Fourcadova rivala ale tři trestné minuty srazily na sedmé místo.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):
Muži – vytrvalostní závod 20 km:
1. M. Fourcade (Fr.) 47:09,2 (0 tr. minut)
2. Kühn (Něm.) -4,2 (0)
3. Eder (Rak.) -19,7 (0)
4. Fak (Slovin.) -34,4 (1)
5. Schempp (Něm.) -38,6 (1)
6. Semjonov (Ukr.) -45,0 (0)
7. J. T. Bö (Nor.) -1:11,9 (3)
8. Guigonnat (Fr.) -1:13,5 (1)
9. Samuelsson (Švéd.) -1:18,5 (2)
10. Birkeland (Nor.) -1:22,0 (1)
...
15. Krčmář (ČR) -1:56,9 (1)
30. Moravec (ČR) -2:57,9 (2)
41. Šlesingr (ČR) -3:24,8 (2)
57. Krupčík (ČR) -4:17,7 (3)
85. Václavík (ČR) -6:38,7 (5)
14:15 vytrvalostní závod žen na 15 km

Reklama

Související témata: