Hlavní obsah

UDĚLEJ SI SÁM: Magnetický držák na kabely sportovních sluchátek – rychle a za hubičku

René KujanSport.cz

Jestli běžce dokáže něco pořádně naštvat, pak je to určitě bimbající kabel od sluchátek, když si chce svou strastiplnou tréninkovou pouť zrovna zpestřit nějakým pěkným výběrem islandského metalu. Máte pravdu, dobrá sluchátka mají speciální kabely potlačující vedení zvuků – tedy těch zvuků šířících se po nich v důsledku rytmického narážení do vašich součástek, nikoli těch vítaných metalových. A určitě by dobrá sluchátka měla mít i nějaký ten miniaturní kolíček na prádlo, kterým ale zrovna nebudete upevňovat čerstvě vyprané ponožky na šňůru, ale kabel od sluchátek ke svému oblečení. Někdy by ale i v těchto případech přišlo nějaké to držení navíc vhod. Bimbání je zkrátka mor a my se ho snažíme vymýtit.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Magnetický držák si dokážete vyrobit doslova obratem ruky.

Článek
Fotogalerie

Pokud nemáte nějaká dražší sluchátka s bužírkou špatně vedoucí nežádoucí zvuky a zároveň nemáte ani ten speciální kolíček, jste dočista namydlení. Nikoli však v troubě, od toho je tu další díl našeho nepravidelného seriálu Receptáře nejen na úterý. Dnes si velice snadno a velice lacino vyrobíme magnetický držák kabelů. Ty budou krásně držet a už nikdy, opakuji: nikdy, nás nebudou vytáčet v době, kdy my potřebujeme vytáčet na maxima své běžecké otáčkoměry.

Věc je zcela jednoduchá: Zakoupíme čtyři kusy kruhového magnetu s otvorem uprostřed. Případně můžeme i více, chceme-li mít na kabeláži více pevných bodů, což se někdy může hodit. Vždy půjde o čtyřnásobky. Dnes jsou naštěstí k mání mnohem kvalitnější a účinnější magnety než takové ty černé, kterými jsme kdysi ve škole pracovali na magnetických tabulích.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Výroba zabere opravdu pouze několik vteřin.

archiv autora

Pro naše účely jsme pořídili neodymové (pro chemiky: NdFeB) s krásnou niklovou povrchovou úpravou. Jejich vnitřní průměr je 7 mm, vnější 10 mm. Oplývají magnetickou silou 1,2 kg. Dva magnetky spojíme a provlékneme jimi kabel sluchátek a uděláme jednoduchý uzel. Pokud máte zahnutý konektor, jste uživatelem konektoru od nahryznutého ovoce nebo se vám kabel z jiných důvodů nepodaří protáhnout magnetky, nezoufejte. Raději si v požadované části udělejte z kabelu smyčku a tu pak bez ohledu na konektor provlékněte magnetky, pak touto smyčkou provlékněte zlořečený konektor a vzniklý uzel citlivě dotáhněte. Je v zásadě hotovo!

Foto: archiv autora, Sport.cz

Variabilita držáku je nekonečná.

archiv autora

magnet KR-10-07-03-Nmagnet KT-15-03-R s pogumovaným povrchem
Ø 10/7 mm, výška 3 mmØ 15 mm, výška 3 mm
magnetická síla 1,2 kgmagnetická síla 1,5 kg
cena 4 Kčcena 15 Kč
zdroj: unimagnet.cz

Druhou dvojici spojených magnetků umístíme v požadovaném místě pod oděv a – voilà! Všechno drží na svém místě tak, jak si zrovna přejete, nic nebimbá, nic se nikde neplete. Silou 2x1,2 kg to celé x2, tedy magnetickou silou 4,8 kilogramu. A to už je opravdu znát. Montáž i demontáž je velmi snadná, údržba a skladování jakbysmet. Ale teď teprve přichází ta nejlepší část. Tento mimořádný magnetický držák kabelu pořídíte za 4x4 koruny! Není to úžasné? Někdy je pokrok opravdu příjemnou záležitostí, viďte?

Foto: archiv autora, Sport.cz

Pro fajnšmekry se nabízí pogumovaná varianta spodního magnetku.

archiv autora

Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovovaly pod tričkem dva malé, studené magnetky (opravdu rychle si je zahřejete i v zimě), můžete sáhnout po variantě pogumovaného kotoučku (15x3 mm, magnetická síla 1,5 kg) za cenu 15 korun.

Vytvořeno ve spolupráci s Unimagnet.cz.

Reklama