Hlavní obsah

Vítkovice - Sparta 4:2Vítkovice oslavily výročí založení klubu výhrou nad Spartou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Dej 1 : 0
29. Mrázek 2 : 0
39. Blain 2 : 1
43. Schleiss 3 : 1
53. Vrána 3 : 2
56. Stránský 4 : 2
Záznam online reportáže

Ostrava

Hokejisté Vítkovic oslavili výročí 90 let založení klubu vítězstvím 4:2 v utkání 28. kola extraligy proti Spartě. Domácí hrající v historických retro dresech byli celé utkání gólově popředu a rozdílovou branku zaznamenal Jan Schleiss, který si připsal i jednu asistenci. Vítkovice přehrály Spartu i potřetí v sezoně a proti pražskému klubu zabodovaly pojedenácté v řadě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V souboji (zleva) Ivan Baranka z Vítkovic a Jiří Smejkal ze Sparty.

Článek

Oslavný charakter utkání vzal za své bleskurychle: Už po 26 sekundách byl za faul kolenem u mantinelu vykázán domácí Výtisk na pět minut a do konce zápasu a ve sparťanské přesilovce přiletěly na Bartošáka první jedovaté střely.

Hosté byli v první třetině nebezpečnější a přímočařejší. Bartošák Vítkovice ale držel a v 11. minutě zneškodnil při náporu Vránovy formace příležitosti Buchteleho a následně v početní výhodě i Jarůškův pokus zblízka.

Ke konci první části přišla v přesilové hře i nejsvětlejší chvilka Vítkovic: Tybor chytře vypálil švihem, ale hosty od gólu ochránila tyčka.

Zato do druhé části lépe vstoupily Vítkovice a brzy z toho bylo i vedení. Dej ve 24. minutě tečoval Černého ránu od modré čáry přesně k tyči. Domácí neměli dost a i v dalších minutách soupeři zatápěli, ale další velkou šanci Květoň před nepokrytou bránou neproměnil. Po nevyužité přesilovce skóroval až ve 29. minutě Mrázek, který příklepem překonal Machovského, byť Pražané reklamovali Oleszův faul v brankovišti.

Třetí gól pak měl na hokejce Tybor, jehož sólo a bekhendový pokus ale Machovský zlikvidoval, a těsně před přestávkou oživil naděje Sparty šťastným gólem po teči domácího obránce Blain.

Domácí si však nedrásali nervy a odpovědí byl hned v nástupu třetí gól, který dal po brejku švihem Schleiss. Sparta se zásluhou přesné trefy Buchteleho v 53. minutě znovu na chvíli přiblížila na gól, ale její snahu rychle odrazil brankou na 4:2 Stránský. Necelé dvě minuty před koncem navíc hosté šli po faulu Pecha do čtyř a domácí si výhru v nervózním závěru ohlídali.

28. kolo hokejové extraligy:
HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 24. Dej (T. Černý, Olesz), 29. J. Mrázek (Dej, Olesz), 43. Schleiss, 56. Š. Stránský (Schleiss) - 39. Blain (Pšenička, Piskáček), 53. P. Vrána (T. Pavelka). Rozhodčí: Hejduk, Mrkva - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 4:5, navíc Výtisk (Vítkovice) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 8939.
Vítkovice: Bartošák - D. Krenželok, Výtisk, Gregorc, Šidlík, Baranka, J. Mrázek, T. Černý - Dej, Lev, Olesz - Tybor, O. Roman, D. Květoň - Szturc, Pytlík, Kucsera - P. Zdráhal, Š. Stránský, Schleiss. Trenéři: Petr a Trnka.
Sparta: Machovský - T. Pavelka, De la Rose, Blain, Piskáček, Košťálek, Tomáš Dvořák, Delisle - M. Beran, Klimek, Smejkal - A. Kudrna, P. Vrána, Buchtele - Pšenička, Pech, Kumstát - Forman, Sill, Jarůšek. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Reklama