Hlavní obsah

Česko - Rusko 1:2Hokejisté těsně podlehli Rusku, utkání ztratili ve vlastních přesilovkách

Vancouver

Česká hokejová dvacítka prohrála ve svém druhém vystoupení na MS ve Vancouveru 1:2 s Ruskem. Tým kouče Václava Varadi doplatil na dvě branky inkasované při vlastních početních výhodách. Češi mají po prohře a předchozím vítězství nad Švýcary v prodloužení ve skupině A dva body. Další duel je čeká v neděli v 02:00 SEČ proti domácí Kanadě.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Rus Nikolaj Kovalenko dává rozhodující gól v utkání skupiny A proti Česku (1:2).

Článek
Fotogalerie

Do první šance se dostal ve druhé minutě Šen, ale ztroskotal na Dostálovi. Za čtyři minuty se předvedl i ruský gólman Kočetkov, který kryl Kautovu možnost. Vzápětí jej otestoval také Nečas. Český gólman poté ukryl mezi betony Marčenkovu teč.

V 16. minutě se dočkal Varaďův výběr první přesilové hry, ale Alexejev strávil na trestné lavici celé dvě minuty a navíc se tam radoval i z vedení svého týmu. Galimov se v útočném pásmu uvolnil přes Galvase a překonal Dostála střelou pod lapačku.

Na přelomu první a druhé třetiny se Češi ubránili při Laukově trestu. Hned za 26 sekund po jeho návratu šel pykat i Gaspar, Rusové toho ale nevyužili. Už při plném počtu hráčů na ledě musel Dostál likvidovat při tlaku soupeře dva pokusy Ivana Morozova i střelu Marčenka.

Na druhé straně po Kautově přihrávce minul Nečas a Machalův pokus chytil Kočetkov. Dostál si poradil se střelami Samoruka a Romanova. Na druhé straně se dostal do šance Zadina, ale z úhlu ruského gólmana neprostřelil.

Ve 36. minutě při Muranovově trestu Češi inkasovali podruhé při vlastní přesilovce. Šen v brejku přihrál Kovalenkovi, který blafákem do forhendu překonal Dostála a radost z gólu mu jen trochu kazil následný nepříjemný pád na zadní mantinel.

Za 43 vteřin v pokračující výhodě přišel o čisté konto Kočetkov. Kvasničkova střela od modré čáry se odrazila od tváře a ramena stínícího Kondelíka a zapadla za brankovou čáru. Při následném Králově vyloučení se Češi ubránili.

V úvodu třetí třetiny Rusové odolali při Kostinově trestu. Potom si Dostál poradil s Romanovou střelou a Kostinovou dorážkou. Při Gasparově vyloučení Češi udrželi těsný náskok a v 53. minutě český gólman opět vychytal Kostina.

Varaďův výběr se tlačil za vyrovnáním, střelecky aktivní byl především Zadina, ale na Kočetkova nevyzrál. V 58. minutě zkomplikoval českému týmu situaci faulem Bukač. Při power play Zadina zabránil v pojistce skóre Kovalenkovi, ale ani následný tlak českého týmu stav nezměnil. Ruský gólman ještě vytěsnil Nečasův pokus.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let - skupina A (Vancouver):
ČR - Rusko 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 36. Kondelík (Kvasnička, Plášek) - 18. Galimov (Slepec), 36. N. Kovalenko (Šen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Staňo (SR) - Oliver (USA), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 14.523.
Sestava ČR: Dostál - J. Galvas, Kvasnička, D. Mikyska, Gaspar, F. Král, Bukač - Hrabík, Nečas, M. Kaut - F. Zadina, Machala, Hladonik - Lauko, Kondelík, Plášek - Pekař, Kern, Pour. Trenéři: Václav Varaďa, Aleš Krátoška a Patrik Eliáš.

MS hokej do 20 let: program, online přenosy, tabulky

Reklama

Související témata: