Hlavní obsah

Poznal své město jako nikdo jiný. K tomu mu pomohl sport

San Francisco

Američan Rickey Gates asi nebude úplně normální. Jednoho dne si totiž řekl, že by své město rád poznal opravdu důkladně. Stálo ho to hodně sil a skoro dva měsíce neskutečné dřiny, ale náramně si to užil. Jeho nápadu neuvěříte. Ale kdo ví, třeba to zkusíte ve svém městě také.

Foto: Profimedia.cz

Proběhnout každičkou ulici svého města. Je to i váš sen?

Článek

Rickey Gates je sponzorovaný trailrunner a ultravytrvalec, který si řekl, že vlastně San Francisco vůbec nezná a že by jej rád poznal důkladně. Proto přišel s neotřelým nápadem: proběhnout všechny ulice a místa města, a to v čase kolem šesti týdnů. Uvidí tak město takové, jaké skutečně je, většinou navíc poprvé v životě.

S plánem mu pomáhal jeho starý přítel s matematickým vzděláním. Bylo totiž nutné vymyslet distribuční model, který by zajistil, aby nadšenec probíhal minimální počet ulic dvakrát a musel se na stejná místa vracet co nejméně. A pak už jen běhal a běhal a běhal. Celkem urazil přes 2000 kilometrů a nastoupal celkem téměř 45 000 vertikálních metrů. Jak je známo, San Francisco rozhodně neleží na rovině.

Vytrvalec se ale nesoustředil jen na běhání, chtěl zároveň také objevovat, pozorovat, poznávat. Lidi a místa, zajímavosti, kterých si nikdo jiný téměř nevšímá. A tak se často zastavoval na kus řeči s místními, fotil zajímavá stará auta s duší nebo oprýskanou barvu na dřevěných vjezdových dveřích do dvora.

Do svého objevování zahrnul i lokální restaurace, kavárny a pekárny. Není divu, že si užíval donuty, kávy, tacos, čínská jídla nebo hamburgery. S jeho energetickým výdajem si to jistě mohl dovolit, aniž by měl jakékoli výčitky svědomí. Všechno, co jej na dlouhé pouti zaujalo, také dál fotil. Vznikly tak velmi neobvyklé a zajímavé koláže. Jeden by až téměř nevěřil, že mohlo být vše na relativně malém kousku země, v jednom jediném městě.

Reklama