Hlavní obsah

Salova rodina bude díky sbírce dál pátrat po zmizelém letadle

Rodina argentinského fotbalisty Emiliana Saly bude na vlastní náklady nadále pátrat po letadle, které se Salou na palubě zmizelo před týdnem nad Lamanšským průlivem. Pomohla k tomu veřejná sbírka, které se zúčastnili i Diego Maradona či Lionel Messi a v níž se vybralo přes 300 tisíc eur (více než sedm milionů korun). Oficiální pátrání ukončili záchranáři ve čtvrtek.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Emiliano Sala v dresu Nantes na archivním snímku.

Článek

Specialista na pátrání po vracích ztroskotaných lodí David Mearns plánuje od víkendu nasadit průzkumné plavidlo vybavené speciální vyhledávací technikou na podmořský průzkum. "Neexistují žádné záruky, ale rodina je odhodlaná udělat všechno, co díky podpoře fotbalové komunity udělat může," řekl Američan, jenž soukromou pátrací akci vede.

Stroj s pilotem Davidem Ibbotsonem a osmadvacetiletým Salou zmizel poblíž jednoho z Normanských ostrovů nedaleko francouzského pobřeží. Argentinský útočník se byl rozloučit se spoluhráči v Nantes, odkud přestoupil do Cardiffu za 15 milionů liber (436 milionů korun), což je nejvyšší přestupová částka v historii tohoto klubu Premier League. V pondělí se vracel, aby se v úterý poprvé připojil k týmu na tréninku.

Do pátrání se zapojili záchranáři na vodě i ze vzduchu a podle policie prohledali oblast zhruba 1700 čtverečních mil. Prověřena byla i všechna dostupná data z mobilních telefonů a satelitní záběry. Přes veškeré úsilí se ale nepodařilo najít žádnou stopu po letadle, pilotovi nebo pasažérovi. Oba muži jsou dál vedeni jako pohřešovaní, jejich naděje na přežití je mizivá.

Reklama