Hlavní obsah

Nový Ronaldo? Portugalsko uchvacuje mladý talent, perou se o něj nejslavnější kluby Evropy

Je mu teprve 19 let a už válí za lisabonskou Benficu. Je ale dost možné, že ji už brzy opustí. Perou se o totiž něj nejslavnější kluby Evropy. Jmenuje se João Félix. Tohle jméno si zapište, pravděpodobně o něm ještě uslyšíte. S balónem totiž umí neskutečné věci.

Foto: Instagram: João Félix

Portugalský talent João Felix.

Článek

Mladý Portugalec je neuvěřitelně všestranný. Dokáže střílet oběma nohama, je rychlý a technický. A fanoušci žasnou nad tím, jaké kličky si k soupeřům dovolí. Obráncům často nezbývá nic jiného, než ho faulovat, aby ho vůbec zastavili.

Válí zejména na pozici ofenzivního záložníka, ale dokáže zahrát i křídlo nebo útočníka. A člověka při pohledu na něj ihned napadne: Není právě on nástupcem slavného krajana Cristiana Ronalda?

Felixova kariéra je už v devatenácti letech pozoruhodná. V B-týmu Benficy si zahrál už v šestnácti, premiéru v reprezentační jednadvacítce si odbyl měsíc před osmnáctými narozeninami.

Teď záložník s číslem 79 pravidelně nastupuje za první tým lisabonského klubu a chtějí ho největší evropské kluby včetně třeba milánského AC, Barcelony, Realu Madrid, obou Manchesterů, Bayernu Mnichov, Juventusu nebo Liverpoolu.

Vzhledem k dovednostem mladého Portugalce ale případný přestup dost možná nebude vůbec levný. Podle serveru sport.aktuality.sk přišla na 19letého záložníka už v lednu nabídka ve výši 60 milionů eur od jednoho z klubů Premier League. Tu ale lisabonský klub nepřijal. Výstupní klauzule ve smlouvě Felixe je přitom údajně dvojnásobná. A Benfica by si ji přála ještě navýšit až na 200 milionů eur.

Sám hráč má podle svých slov dva sny. Chce si zahrát s Cristianem Ronaldem a získat cenu Golden boy, tedy obdobu Zlatého míče pro mladé hráče. Už loni byl mezi čtyřicítkou nominovaných.

Reklama