Hlavní obsah

Jako Koukalová? Norská hvězda ohromila ještě jednou

Aare

Medaile, loučení. A to definitivní. K tomu tanec a zpěv. V šestatřiceti ukončil Nor Aksel Lund Svindal kariéru. Byla to stříbrná rozlučka. Vítězství ve sjezdu mu o pouhé dvě setiny sekundy vyfoukl krajan Kjetil Jansrud. Na večírku pak ohromil ještě jednou, napodobil českou biatlonistku Gabrielu Koukalovou, která si ještě za svobodna ráda zazpívala na akcích po skončení sezony. Později dokonce nahrála klip.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v alpském lyžování v Aare, loučící se Aksel Lund Svindal zpívá.Video: sntv

 
Článek

Svindal s mikrofonem ohromil všechny. I sám sebe. Parťáka mu dělal slavný norský raper Tommy Tee. "Před dvaceti lety jsem na to měl talent. Ani jsem si neuvědomoval, že ho ještě mám," smál se Svindal, který ukončil famózní kariéru.

Při posledním velkém závodě byl blízko k šestému zlatu ze světových šampionátů. To první získal ve sjezdu právě v Aare před dvanácti lety, poslední v roce 2013 ve Schladmingu.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Norští úspěšní sjezdaři Aksel Lund Svindal (vlevo) a Kjetil Jansrud.

O zlaté loučení Svindala připravil krajan Jansrud, který k triumfu v super-G na olympiádě v Soči přidal ve 33 letech i první zlato na mistrovství světa. "Jsem nadšený, tohle mi chybělo a je to neskutečný pocit. Navíc je obrovskou ctí, že je se mnou na podiu Aksel při svém posledním závodu kariéry," připomínal i on jedinečnou roli svého krajana.

Svindal se o víkendu stal třetím sjezdařem v historii, po Kjetilu André Aamodtovi a Marcu Girardellim, který získal medaili na šesti MS.

Potlesk zněl ze všech stran, odcházela legenda. Sjezdař, který dokázal vše – je olympijským vítězem, mistrem světa i celkovým vítězem Světového poháru. Snad jen triumf z Kitzbühelu mu chybí. I tak se vyrovnal idolům-krajanům Aamodtovi a Lassemu Kjusovi.

"Byla to dlouhá a skvělá cesta," ohlížel se Svindal za sedmnácti lety ve sjezdařském kolotoči s tím, že ještě nebyl nucen definitivně končit. "Zvážil jsem všechny faktory a prostě se tak rozhodl," pravil lyžař, který zažil spoustu zranění. "Zlomeniny srostou, ale kolena tolik neposlouchají," přiznal zdravotní trable.

Svindalovi složila poklonu většina jeho protivníků. "Je to smutný den pro lyžování," komentoval jeho odchod obhájce světového zlata ve sjezdu Švýcar Beat Feuz.

Takhle v roce 2015 zazpívala v Oslu Gabriela Soukalová

A pak také natočila videoklip.

Nadační fond Petra Koukala

Reklama

Související témata: