Hlavní obsah

Dva rekordy za tři dny! Jsem dál skromná holka, říká Vrzalová. Má speciální motivaci

Aktualizováno

Nedělní český rekord jí nestačil, a tak Simona Vrzalová překonala o dva dny později další, a ještě cennější. Vítkovická běžkyně při mítinku Czech Indoor Gala v Ostravě vymazala z rekordních tabulek 28 let starý výkon Ivany Kubešové na patnáctistovce, časem 4:05,73 ho vylepšila o 49 setin.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Česká běžkyně Simona Vrzalová (čelem) časem 4:05,73 překonala halový český rekord v běhu na 1500 m.

Článek

V neděli pozdě večer ve francouzském Liévinu zaběhla nejrychlejší halový kilometr v české historii, držela se elitních Afričanek včetně světové rekordmanky na patnáctistovce Genzebe Dibabaové z Etiopie.

Nabitý program? Pohoda

Druhý den cesta, rozcvičení a v úterý další rekordní běh. „Na pondělí jsem spala asi hodinu, ale pak jsem to dospala. Mně nevadí takhle cestovat. Pohoda," smála se jednatřicetiletá běžkyně.

Útok na letitý český rekord si svěřenkyně Augustina Šulce vytkla za cíl už před závodem, proto dostala vodička za úkol rozběhnout závod hodně rychle. Závěrečná kola už byla soubojem Vrzalové s Polkou Sofií Ennaouiovou. „Po osmistovce už jsem tolik nevěřila, že se to povede. Nevím, kde se to ve mně vzalo, ale ta skvělá Polka mě hnala," věděla Vrzalová.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Sofia Ennaouiová z Polska vyhrála běh na 1500 m, vpravo je druhá Simona Vrzalová, která časem 4:05,73 překonala český halový rekord.

S Ennaouiovou prohrála, ale to jí dokonale vynahradil výsledný čas. Osobní maximum si vylepšila o více než čtyři sekundy, v letošních evropských tabulkách je třetí.

O víkendu dvě tratě

Medailové ambice pro březnové halové ME v Glasgow? „Já jsem skromná holka. V tréninku si občas představuju, jak finišuju o medaile, ale radši o tom nemluvím," hlásí se svým charakteristickým smíchem.

Vedle medailí má ještě jednu motivaci, zatím trénuje jednou denně a trenérovi nadhodila, jestli nepřidat i druhou fázi.

„Všichni kolem trénují dvoufázově, tak jsem si říkala, že bych měla taky. Ale prý dokud se zlepšuju i s tou jednou fází, není to třeba. Tak snad to půjde dál nahoru," věří Vrzalová, která nabitý týden uzavře o víkendu dvojstartem na 800 a 1500 metrů při mistrovství republiky. A potom? „Další cíl je venkovní český rekord," přiznává. Dosud patří rovněž Kubešové, má hodnotu 4:01,84 a je dokonce z roku 1986.

Reklama

Související témata: