Hlavní obsah

Tottenham - Dortmund 3:0Tottenham klepe na bránu čtvrtfinále Ligy mistrů, Real Madrid má k postupu také blízko

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté londýnského Tottenhamu už tlučou na brány čtvrtfinále Ligy mistrů. Po nepřesvědčivém výkonu v první půli totiž lídra německé bundesligy jasně přehráli a vyprovodili ho z Wembley s třígólovým přídělem. Stejně jako loni v zápasech v základní skupině dokázali, že na Borussii Dortmund prostě dovedou zahrát. Blízko k postupu má i vítěz posledních tří ročníků Champions League Real Madrid, který v Amsterdamu brankou vstřelenou tři minuty před koncem vyhrál šťastně nad Ajaxem 2:1. Nizozemský tým měl v průběhu střetnutí k vítězství mnohem blíž, za stavu 0:0 mu sudí po premiérové konzultaci u videa neuznal gól.

LM - první osmifinále: Ajax - Real (1:2)Video: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

LM - první osmifinále: Tottenham - Dortmund (3:0)

O půli hráči Ajaxu určitě prokleli chvíli, kdy generalita UEFA rozhodla, že video vstoupí na scénu Ligy mistrů už na jaře. Nebýt videosystému VAR, nejspíš by nad Realem vedli. Slovinský sudí Skomina totiž jejich vedoucí gól nejprve uznal, jenže vzápětí se odebral k monitoru a usoudil, že po rohovém kopu se jednalo o ofsajd, a proto branku odvolal.

Trefa hlavičkujícího Argentince Tagliafica neplatila, takže brankář Courtois si oddechl. Pod gólem by byl totiž jeho autogram. Tak jako se minutu předtím vyznamenal při vyložené šanci Zijacha, kterou zlikvidoval, při standardní situaci zaváhal, neboť mu míč vypadl z rukou.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Rozhodčí Damir Skomina neuznal po konzultaci u videa gól Ajaxu v utkání Ligy mistrů s Realem Madrid.

Ajax by si přitom vedení zasloužil, neboť byl lepším mužstvem. De Jong už po devíti minutách průnikem a ránou těsně vedle předvedl, proč ho koupila Barcelona, kam se v létě přestěhuje, srbský legionář Tadič dokonce v 26. minutě Courtoise překonal, jenže jeho rána skončila na tyči, po změně stran pak Neres v další vyložené šanci ztroskotal na Courtoisovi.

Jasně, že za promarněné příležitost museli domácí zaplatit. Bílý balet přečkal kritické chvíle a po hodině hry udeřil. Osmnáctiletý Brazilec Vinícius Júnior zakouzlil s míčem, prokličkoval mezi třemi obránci Ajaxu a předložil Benzemovi přihrávku, kterou nešlo nevyužít.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Brankář Realu Thibaut Courtois zasahuje v utkání Ligy mistrů na hřišti Ajaxu Amsterdam.

Čtvrthodiny před koncem se domácím přece jen povedlo překonat Courtoise. Hráči Realu se domáhali odpískání faulu, Neres toho využil a Zijach jeho přihrávku zužitkoval ve vyrovnávací gól. Štěstěna se však od Ajaxu odvrátila nakonec zády. Tři minuty před koncem totiž jinak výtečný brankář Onana nedosáhl na přihrávku Carvajala a Asensio pohodlně skóroval podruhé. Když pak v nastaveném čase zlikvidoval Courtois i příležitost Dolberga a vytáhl balón mimo tyče, pili domácí z kalichu hořkosti až do dna.

Ve Wembley přišla smršť v závěru

Celou první půli si Tottenham absolutně nevěděl rady s elastickým obranným blokem, jímž lídr bundesligy z Dortmundu eliminoval jeho útočné snažení. Lucas Moura sice pálil už po osmi minutách z voleje hodně nebezpečně, ale bránu minul, což byl vlastně jediný vážnější pokus domácích. Od té chvíle veškeré útočné snažení Spurs zmíralo ještě dřív, než se narodilo.

Taktika, kterou švýcarský kouč na lavičce BVB Lucien Favre zvolil, totiž byla účinná a na domácí platila. V obezřetně vedené partii byl jeho tým důraznější, pohyblivější i aktivnější, i když ani on si s výjimkou jednoho momentu pořádnou šanci nevypracoval. Až těsně před přestávkou se po rohovém kopu dostal Zagadou ve vzduchu nad Foytha, jenže jeho hlavičku stačil Lloris vyrazit.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Radost střelce Tottenhamu - záložníka Sona - v utkání s Dortmundem v Lize mistrů.

Domácí se tímto momentem nejspíš inspirovali, neboť po změně stran po pár desítkách vteřin udeřili. Vertonghen z levé strany odcentroval, vyskakující Zagadou se po míči natahoval marně, takže korejský legionář Son překonal Bürkiho docela pohodlně. Kalvárie Dortmundu tím ale ve Wembley ještě dovršena nebyla. V posledních sedmi minutách dostal po smršti Kohoutů další dva góly, o které se postarali nechytatelnou ranou Vertonghen a po rohovém kopu Eriksena hlavičkující Llorente, takže Spurs mají už po prvním utkání nakročeno do čtvrtfinále.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Ajax - Real Madrid 1:2
Branky: 75. Zijach - 60. Benzema, 87. Asensio. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.) - Marciniak (video, Pol.). ŽK: Zijach - Reguilón, Lucas, Asensio. Diváci: 53 497.
Ajax: Onana - Mazráví, De Ligt, Blind, Tagliafico - De Jong, Schöne (73. Dolberg) - Van de Beek - Zijach, Tadič - Neres. Trenér: Ten Hag
Real: Courtois - Carvajal, Nacho, Ramos, Reguilón - Kroos, Casemiro, Modrič - Bale (61. Lucas Vázquez), Benzema (73. Asensio), Vinícius Júnior (81. Mariano). Trenér: Solari.
Tottenham - Dortmund 3:0
Branky: 47. Son Hung-min, 83. Vertonghen, 86. Llorente. Rozhodčí: Lahoz - Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Aurier - Delaney. Diváci: 75 000
Tottenham: Lloris - Sánchez, Foyth, Alderweireld - Aurier, Sissoko (90.+1 Wanyama), Winks, Vertonghen - Eriksen - Son Hung-min (90. Lamela), Lucas Moura (84. Llorente). Trenér: Pochettino.
Dortmund: Bürki - Hakimí, Toprak, Diallo, Zagadou (77. Schmelzer) - Witsel, Delaney - Sancho (88. Guerreiro), Dahoud, Pulisic (87. Bruun Larsen) - Götze. Trenér: Favre

Reklama

Související témata: