Hlavní obsah

Zděšení v lyžařském světě: Takto policie chytla dopujícího s jehlou v paži. Je mi na blití, říká kouč

Obří dopingový skandál zastínil průběh mistrovství světa v klasickém lyžování v rakouském Seefeldu. K využití krevního dopingu už se přiznali Kazach Alexej Poltoranin a domácí Rakušané Dominik Baldauf s Maxem Haukem. Posledního jmenovaného policie při razii dokonce nachytala přímo s jehlou v paži. Obrázky z této akce způsobily v lyžařském světě šok.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Rakouský dopingový hříšník Max Hauke na archivním snímku.

Článek

Video s dopujícím Haukem jako první zveřejnil rakouský server vol.at a velmi rychle se objevilo na stránkách médií v dalších evropských zemích.

I norský kouč v rakouském týmu Trond Nystad jen těžko skrýval při zhlédnutí policejního videa zděšení. „Z toho je mi na blití. Dělá se mi zle," řekl reportérům norského deníku VG.

„Nemluvíme o ničem jiném a je to pořád horší a horší. Dělá se mi špatně od žaludku. Je těžké slovy popsat obrovské zklamání," pokračoval.

V podobném duchu reagoval i šéf norského národního týmu Vidar Løfshus: „Viděl jsem to video. Je to šokující."

Kromě tří hříšníků, kteří se již přiznali a po sdělení řady informací vyšetřovatelům byli propuštěni, zůstávají v souvislosti s dopingovou kauzou během šampionátu ve vazbě estonští reprezentanti Karel Tammjärv a Andreas Veerpalu, syn dvojnásobného olympijského vítěze Andruse Veerpalu.

V souvislosti s touto kauzou byli zadrženi také dva muži v Erfurtu, kde podle vyšetřovatelů sídlila skupina pomáhající lyžařům s dopingem.

Reklama

Související témata: