Hlavní obsah

Krutý osud tenisové superstar. Moje dcera hraje na vypůjčený čas, smutní její otec

Jen osm tenistek v historii bylo na místě světové jedničky déle než Caroline Wozniacká. Dánská kráska vládla světu dlouhých 71 týdnů, teď však má jedna z nejlépe fyzicky připravených hráček úplně jiné starosti. Dlouhodobě ji trápí revmatoidní artritida, ke které se navíc přidalo i virové onemocnění. A její otec Piotr má jasno. "Může za to vedení WTA!"

Foto: Profimedia.cz

Caroline Wozniacká se potýká s velmi nepříjemnou nemocí.

Článek

Když loňský rok získala v Melbourne tolik vytoužený grandslamový titul, tenisový svět jí ležel u nohou. O rok později je však všechno jinak. Caroline Wozniacká odehrála letos jen dva turnaje, naposledy se objevila právě na Australian Open, kde skončila ve třetím kole na Marii Šarapovové.

Poté ji začala trápit revmatoidní artritida, což je onemocnění způsobující trvalé poškození chrupavek a kloubů. Ve vážnějším průběhu může vznikající zánět zasáhnout i další orgány jako plíce, srdce a oči či způsobovat respirační onemocnění.

Foto: Sport.cz

Caroline Wozniacká patří k nejpopulárnějším tenistkám na okruhu.

A aby toho nebylo na těžce zkoušenou hráčku málo, musí v současné době bojovat i s virovým onemocněním, kvůli kterému byla nucena vynechat podniky v Dauhá a Dubaji. A její otec a trenér v jedné osobě Piotr Wozniacki už také našel hlavního viníka, který za problémy jeho dcery údajně může.

"Za zdravotní stav mé dcery může vedení WTA, protože pravidla, která vydávají, zakazují hráčkám vzít vitamíny od společností, které nejsou v blízkém vztahu s asociací či které ji nesponzorují," nebere si servítky šestapadesátiletý otec tenisové hvězdy.

A ve své kritice pokračuje. "Moje dcera se jednoduše bála vzít jiné látky, které jí mohly pomoci, ze strachu, aby se nedostala do střetu s antidopingovými pravidly. Můžete využít jen striktně povolené léky a doufat, že se to snad zlepší. To je fraška," zuří Wozniacki.

Ukončí Wozniacká kariéru?

Mnohem vážnější problémy než virové onemocnění však musí vítězka třiceti turnajů na okruhu řešit v souvislosti s revmatoidní artritidou, která může mít na její další kariéru velmi vážný dopad.

"Ano, je možné, že současná kariéra Caroliny už je tak nějak navíc, že hraje na vypůjčený čas," přiznal v souvislosti s nemocí její otec.

Nemoc Wozniacké je podle lékařů v plném rozsahu nevyléčitelná, léky mohou příznaky jen zmírnit či zpomalit. Dánskou tenistku v současné době trápí především bolesti kloubů, otoky a ztuhlost. Výsledkem je celková únava a vyčerpání organismu.

Revmatoidní artritida neznamená okamžitý konec kariéry rodačky z Odense, přesto může výrazně ovlivnit její další působení na kurtech.

"Víme, jaké je riziko. Ale lze jen těžko odhadnout, jak vše bude postupovat. Lze jen s obtížemi říct, jak dlouho bude Caroline hrát tenis. Diagnóza nám byla sdělena v minulém roce. V současné době jsme vděčni aspoň za to, že může další den trénovat," dodává se smutkem v hlase Wozniacki.

Wozniacké v současné době patří třinácté místo světového žebříčku, kdy se však vrátí na kurty, je nejasné.

Reklama

Související témata: