Hlavní obsah

Sparta - Liberec 5:2Blamáž odvrácena, Sparta je v předkole. Liberec navzdory prohře získal Prezidentský pohár

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Kvapil 0 : 1
19. Hlinka 1 : 1
26. Hlinka 2 : 1
42. Kudrna 3 : 1
43. Blain 4 : 1
43. Derner 4 : 2
60. Klíma 5 : 2
Záznam online reportáže

Blamáž zažehnána, hokejová Sparta v předkole play off přeci jen nebude chybět. V závěrečném 52. kole extraligy porazila Liberec 5:2 a o čtvrtfinále si od pondělí zahraje s Vítkovicemi. Hrdinou Pražanů byl dvaačtyřicetiletý útočník Jaroslav Hlinka, který v přesilovkách vstřelil první dvě branky domácích. Sparta by nakonec do předkola postoupila i kdyby padla, jelikož Litvínov nedokázal zvítězit na ledě Vítkovic. Bílí Tygři se navzdory porážce v pražské O2 areně stali vítězi základní části a Prezidentský pohár získali už potřetí za poslední čtyři sezony.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaroslav Hlinka (vpravo) ze Sparty překonává Romana Willa v brance Liberce. Přihlížejí Ladislav Šmíd (vlevo) z Liberce a Roberts Bukarts ze Sparty.

Článek

Už od prvních minut muselo být více než 11 tisícům fanouškům v O2 areně jasné, že s remízou po základní hrací době, které by oběma týmům stačila ke splnění předzápasového cíle, nikdo nekalkuluje. Hrálo se ve vysokém tempu a byli to hosté, kteří byli nebezpečnější.

Otevřít skóre mohl v libereckém oslabení Vlach, Machovský ale domácí podržel. V 10. minutě už byl ale bezmocný, protože Kvapil parádní ranou z voleje z vrcholku pravého kruhu zužitkoval první přesilovku Liberce. Spartě se přitížilo, protože v té době Litvínov vedl na ledě Vítkovic a svěřenci Uweho Kruppa se najednou ve virtuální tabulce propadli na jedenácté místo...

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Jan Piskáček ze Sparty, Jan Ordoš z týmu Bílí Tygři Liberec

O devět minut později ale i Sparta zužitkovala hru v početní převaze. Sám před brankářem Willem se zjevil Bukarts, místo střely ale ještě našel Jaroslava Hlinku, který neměl problém trefit odkrytou klec. Dvaačtyřicetiletý veterán a nejproduktivnější hráč v dějinách Sparty tak ve svém pátém extraligovém duelu sezony zaznamenal premiérovou trefu. Elán domácích však mohl hned vzápětí schladit Kvapil, po jeho dělovce zachránila Machovského tyčka.

Místo toho šla poprvé v utkání do vedení Sparta. Opět díky přesilové hře a opět díky Hlinkovi, který ve 25. minutě zachytil nepřesnou rozehrávku Lakatoše a překonal Willa. O minutu později zvonila na druhé straně za Machovským už podruhé v zápase tyčka, tentokráte po zakončení Jaroslava Vlacha. Brankovou konstrukci posléze trefil i Beran, takže Pražané po druhém dějství drželi těsný náskok.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Z gólu se radují hráči Sparty (zleva) Tomáš Pavelka, autor branky Jaroslav Hlinka, Lukáš Pech a Andrej Kudrna. V popředí smutný hráč Liberce Dominik Lakatoš.

Vstup do třetí třetiny jim ale vyšel parádně. Po chybě Bílých Tygrů ve středním pásmu šla Sparta do přečíslení dvou na jednoho, Pechvou střelu Will vyrazil jen ke Kudrnovi, který už měl jednoduchou práci.

O 65 vteřin později navíc našel Beran od zadního mantinelu Blaina a Sparta vedla už 4:1. Blain pak za oslavné provokace směrem k liberecké střídačce rovnou zamířil s osobním trestem na deset minut za katr. Severočeši sice za dalších 43 sekund díky Dernerovi snížili, když pak ale nevyužili dvě půlminutové přesilovky 5 na 3, síly na obrat ve skóre už nenašli.

Dvě minuty před koncem ještě zkusil Liberec hru v šesti bez brankáře, v poslední vteřině hry ale trefil prázdnou klec Klíma a uzavřel na konečných 5:2.

52. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 19. J. Hlinka (Roberts Bukarts, A. Kudrna), 26. J. Hlinka, 42. A. Kudrna (Pech, Kevin Klíma), 43. Blain (M. Beran, T. Pavelka), 60. Kevin Klíma (Robert Bukarts, Blain) - 10. M. Kvapil (Šmíd, Filippi), 43. Derner (Kolmann, Valský). Rozhodčí: Hejduk, Pražák - J. Frodl, Komárek. Vyloučení: 8:8, navíc Machovský, Blain, Klimek (všichni Sparta) všichni 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 11 202.
Sparta: Machovský - T. Pavelka, Piskáček, Blain, Kalina, Košťálek, Tomáš Dvořák, T. Voráček - Černoch, Sill, Smejkal - A. Kudrna, Pech, Jarůšek - Roberts Bukarts, J. Hlinka, Klimek - Rousek, Kevin Klíma, M. Beran. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.
Liberec: Will - Derner, Kolmann, Hanousek, Šmíd, Ševc, Havlín - Ordoš, L. Hudáček, Birner - Lenc, Filippi, M. Kvapil - Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok - Valský, Redenbach, J. Vlach - Lakatoš. Trenéři: Pešán a P. Augusta.

Reklama

Související témata: