Hlavní obsah

Opusťte sektor! Police po ostudě plzeňských fanoušků zadržela 23 osob, záchranáři ošetřovali zraněné

Praha
Aktualizováno

Propadli na hřišti i v hledišti. Fotbalisté Plzně prohráli na Spartě 0:4 a navíc ligový šlágr dohrávali bez svých fanoušků. Policie nechala vyklidit celý jejich sektor, utkání se tak prodlužovalo o 11 minut. Důvodem bylo především vhazování pyrotechniky do sousedních sektorů. Záchranáři na místě převzali tři zraněné včetně nezletilé dívky. Police při zásahu zadržela 23 osob.

Na Letné řádili plzeňští fanoušci. Několik lidí zraniliVideo: Sport.cz

 
Článek

K nepokojům v sektoru hostujících fanoušků došlo nedlouho po třetím gólu Sparty a sudí Pechanec v součinnosti s policií utkání přerušil a poslal hráče mimo hřiště. „O přerušení rozhoduje Policie ČR, nikoliv my jako pořadatel nebo Ligová fotbalová asociace. Všichni jsme se řídili jejími pokyny, takový je formální postup," vysvětloval ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

"V průběhu zápasu došlo ke zranění několika diváků vlivem hození pyrotechniky ze sektoru hostí. Jelikož hosté nereagovali na opakované výzvy k zanechání tohoto jednání a vzhledem k pokračujícímu masivnímu použití pyrotechniky i v druhém poločase, kdy bylo vážně ohroženo zdraví lidí, proti kterým byla pyrotechnika přímo namířena, rozhodla policie o přerušení zápasu a následném vyklizení sektoru," uvedl v textové zprávě pro Sport.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zápas na Spartě s Plzní byl v 82. minutě přerušen a policie vyklidila sektor hostujících fanoušků, odkud se ozývala pyrotechnika.

Po ukončení zákroku zápas mohl pokračovat. "Policie vyklizením sektoru zamezila případným dalším zraněním osob sedících v ohrožených sektorech. Po ukončení zákroku a vyklizení sektoru hostí mohl zápas dál pokračovat," dodal Daněk s tím, že při zákroku bylo zadrženo 23 osob. "Jednadvacet pro přestupek a dvě pro trestný čin," doplnil.

Podle záchranné služby byly na místě převzaty do péče tři osoby - dva dospělí a 14letá dívka s poraněním oka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Policie na Spartě řešila problemy s plzeňskými fanoušky.

"Zásadně se distancujeme od podobných aktů agrese mezi diváky na stadionech, což se netýká jen tohoto utkání. V případě použití pyrotechniky to považujeme za zvlášť nebezpečné a nepřijatelné. Pokud došlo k jakékoliv újmě na zdraví, tak toho samozřejmě litujeme a věříme, že zranění budou v pořádku," ujišťuje Ondřej Lípa, tiskový mluvčí Viktorie.

Hráči Plzně těžko skousávali debakl na Spartě 0:4Video: Sport.cz

Zápas byl přerušen sedm minut před koncem a pro hráče nebylo čekání u laviček nijak příjemné. „Dlouhé přerušení je nepříjemné, ale nás hřálo vedení. Neměl jsem ale možnost sledovat, co se na tribunách děje," poznamenal střelec třetího gólu Sparty Michal Sáček. „Do kabin se šlo už za stavu 3:0. Abych pravdu řekl, nevím, co se v hledišti stalo," doplnil plzeňský kapitán Roman Hubník.

Nejmladší střelec první ligy Adam Hložek načal zkázu PlzněVideo: Sport.cz

Incidentem se bude příští týden na svém zasedání zabývat disciplinární komise LFA a její verdikt zřejmě zasáhne oba kluby - Spartu za nezvládnutou pořadatelskou službu a Plzeň za chování fanoušků. „V tuto chvíli jsou jakékoliv závěry předčasné. Počkáme si na zprávu Policie ČR i delegátů utkání. Na základě těchto informací budeme celý případ projednávat na nejbližším zasedání ve čtvrtek," avizoval předseda disciplinární komise Richard Baček.

Reklama

Související témata: