Hlavní obsah

Hokejový svět truchlí. Zemřela kanadská legenda

Zámořský hokej ztratil jednu z legend. V neděli zemřel ve věku 86 let slavný obránce Harry Howell. Rodák z kanadského Hamiltonu se proslavil především během sedmnácti sezon v dresu New Yorku Rangers.

Foto: Profimedia.cz

Harry Howell na archivním snímku.

Článek

Podle zámořských médií trpěl Howell již několik let Alzheimerovou chorobou a zemřel pouhé tři týdny po smrti své manželky.

„New York Rangers i celý hokejoví svět smutní nad zprávou o odchodu legendy modrého dresu Harryho Howella. Jednoho z nejvíce ikonických hráčů organizace. Harryho úspěchy na ledě, které ho dovedly do Síně slávy, překonalo jen jeho úchvatné gentlemanství mimo led," uvedl prezident Rangers Glen Sather.

„Celá organizace Rangers vyjadřuje upřímnou soustrast rodině Howellových, která jen před pár týdny ztratila i Harryho milovanou manželku Marilyn. Navždy zůstanou v našich srdcích a budou součástí rodiny Rangers," dodal v prohlášení Sather.

Howell odehrál 1411 zápasů v NHL a 170 v již zaniklé WHA. Nastřílel 101 gólů a nasbíral 360 asistencí. Kromě New Yorku Rangers hrál v NHL také za týmy Oakland Seals a Los Angeles Kings. Byl posledním hráčem, který před rozšířením NHL z tzv. originální šestky získal Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce.

Navzdory skvělé kariéře se však nikdy jako hráč neradoval ze zisku Stanleyova poháru. Na něj si sáhl až coby skout Edmontonu Oilers v roce 1990.

Reklama