Hlavní obsah

Plzeň se omluvila za výtržníky, chce jim zakázat vstup na zápasy

Aktualizováno

Fotbalová Viktoria Plzeň se omluvila za chování několika fanoušků v "kotli", kteří v sobotním šlágru 24. kola první ligy na Spartě pyrotechnikou zranili diváky ve vedlejším sektoru. Západočeský klub chce těmto jednotlivcům zamezit ve vstupu na stadion a bude po nich vymáhat škody způsobené incidentem.

Muž hodil mezi diváky pyrotechnikuVideo: Policie ČR

 
Článek

Pyrotechnika házená ze sektoru hostujících fanoušků zranila podle policie v druhém poločase na Letné několik diváků. Muži, který hodil mezi diváky pyrotechniku a zranil tím ženu, hrozí až deset let vězení kvůli pokusu o těžké ublížení na zdraví. Celkem zaznamenali policisté 21 přestupků a dva trestné činy. V druhém případě šlo o výtržnictví.

Těžkooděnci po incidentu začali v 82. minutě zápasu za stavu 3:0 pro Spartu vyklízet sektor příznivců Plzně a utkání bylo na více než deset minut přerušeno. Podle mluvčího Jana Daňka k tomuto kroku policie sáhla proto, že hostující fanoušci nereagovali na policejní výzvy a bylo vážně ohroženo zdraví lidí. Pražané nakonec šlágr ligy vyhráli 4:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Policie na Spartě řešila problemy s plzeňskými fanoušky.

"Klub Viktoria Plzeň na základě získaných informací vyjadřuje rozhořčení a zároveň politování nad chováním jednotlivců, kteří mají na svědomí zranění diváků na stadionu při utkání mezi Spartou Praha a Plzní. Za tento bezohledný akt se jako klub chceme omluvit," uvedl plzeňský klub v prohlášení.

"Zároveň chceme deklarovat, že takové osoby nepovažujeme za své fanoušky a podnikneme v rámci dostupných možných opatření všechny kroky k zamezení jejich vstupu na veškerá utkání Viktorie Plzeň. Podporujeme a vážíme si všech slušných diváků a fanoušků, kteří jsou nedílnou součástí klubu, a tento krok učiníme i s ohledem na jejich bezpečí a komfort na stadionu," dodala Viktoria.

Kdo hodil první?

Podle informací z plzeňského tábora fanoušků létaly petardy i směrem do prostoru vyhrazeného pro hosty. Pyrotechnika například přiletěla ze sektoru domácích do kotle příznivců Viktorie ve 33. minutě, krátce nato naopak hodili světlici do vedlejšího sektoru hostující fanoušci.

"To, co se stalo, je smutné. V první řadě neschvaluju házení světlic mezi diváky a na hřiště. Nemůžu říct, odkud a kdy vyletěla první, paní z našeho sektoru říkala, že odvedle. Na záběrech je vidět, že k nám těsně před zásahem světlicí z toho sektoru přiletěl stroboskop. Také u nás dostala světlicí zhruba šestnáctiletá slečna do hlavy, dvě řady pode mnou," citoval iSport.cz plzeňského fanouška Koviho.

Událostí se bude ve čtvrtek zabývat disciplinární komise Ligové fotbalové asociace a dá se očekávat vysoká pokuta pro Plzeň. "Na vinících budeme vymáhat vzniklé škody v souvislosti s tímto incidentem. Především však pevně věříme, že zranění diváci budou v pořádku bez jakýchkoliv následků a podobný incident se již nebude na fotbalových utkáních opakovat," doplnil západočeský klub.

Reklama

Související témata: