Hlavní obsah

Bayern - Liverpool 1:3Barcelona deklasovala pěti góly v Lize mistrů Lyon a je ve čtvrtfinále. Slaví také Liverpool

Zdeněk PavlisSport.cz
Aktualizováno

Bayern Mnichov v Lize mistrů v této sezoně dohrál. Na domácím hřišti totiž prohrál s anglickým FC Liverpool 1:3, což při bezbrankové remíze v prvním duelu znamenalo pro bavorský velkoklub konečnou v Champions League. Překvapení nedopustila Barcelona, která doma zvítězila vysoko nad Lyonem 5:1 a bez potíží proklouzla mezi osm nejlepších týmů Ligy mistrů. Zářil tradičně Lionel Messi. Vstřelil dva góly a na další dva přihrál.

Sestřih utkání fotbalové Ligy mistrů Barcelona - LyonVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Zápas v Mnichově ovlivnila nešťastná chvíle pro brankáře Bayernu Manuela Neuera chytajícího jubilejní stý zápas v Lize mistrů. Proti Manému sice vystartoval, ale z obavy, aby snad nevyrobil penaltu, se mu na hranici šestnáctky nepoložil pod nohy. Senegalec mu udělal mazáckou kličku, vzápětí obelstil i stínujícího Rafinhu a nadýchanou střelou poslal Liverpool do vedení.

Pro Kloppův celek přišla obrovská úleva. Zvlášť poté, co zraněný kapitán Henderson musel už po třinácti minutách střídat. Po bezbrankové remíze v prvním střetnutí na Anfieldu měla totiž Maného trefa nevyčíslitelnou hodnotu.

Sestřih utkání fotbalové Ligy mistrů Bayern - LiverpoolVideo: O2 TV Sport

Druhý nešťastník středeční konfrontace Matip ji sice po dvanácti minutách devalvoval, když centr Gnabryho srazil za záda vlastního gólmana Alissona, ale Ostrované měli i tak k postupu blíž.

Zvlášť, když v nastaveném čase první půle Lewandowského střela těsně minula pravou tyč Alissonovy brány. Po změně stran se nedostavil očekávaný nápor Bayernu a navrch měli mnohem aktivnější, důraznější a pohybem nešetřící hosté. Se střelou Salaha si Neuer ještě poradil, ale když se po rohovém kopu dostal Van Dijk ve vzduchu nad Hummelse i Martíneze, mohl se už jen bezmocně skácet k zemi.

Byl to symbolický pád, neboť společně s ním padl k zemi i bavorský gigant. Ve druhé půli naprosto neviditelný, neškodný a marně čelící taktice, s níž německý kouč na lavičce Leiverpoolu Klopp přišel. Gólová hlavička Maného pět minut před koncem už jen potvrdila marnost Bayernu, který se tak s Ligou mistrů rozloučil už v osmifinále.

Místo dramatu nakonec debakl

Za čtvrthodiny přišel Lyon o iluzi, že by se na scéně Ligy mistrů mohl na Camp Nou postarat o podobné překvapení, jako třeba před týdnem Ajax v Madridu na Santiago Bernabéu.

Suárez s Messim jakékoli komplikace rychle odmítli. Uruguayský útočník totiž hned při prvním vniknutí do šestnáctky zařídil penaltu. Po faulu Denayera tak jasnou, že polský sudí Marcianik nepotřeboval ani zkoumat video, aby ji nařídil. Exekuce se samo sebou ujal Messi a proměnil ji stylem aĺa Panenka. Padajícím listem doprostřed brány!

Neuvěřitelná střelecká bilance, protože hvězdný Argentinec skóroval už v osmnáctém soutěžním zápase po sobě.

Francouzi sice mohli záhy odpovědět, jenže Mousa Dembélé ve víc než slibné šanci bránu minul, takže Barcelona precizní kombinací postupně rozebírala defenzivu hostů, aby po naplnění půlhodiny udeřila podruhé. Zase zásluhou Suáreze, který nahrál Coutinhovi před prázdnou bránu tak nezištně, že brazilskému legionáři stačilo balón doklepnout.

Foto: Susana Vera, Reuters

Barcelonský Luis Suárez bouřlivě oslavuje trefu spoluhráče Philippeho Coutinha v utkání Ligy mistrů.

Lyonu zvonila na Camp Nou hrana, ale protože ani Suárez, ani Messi mu ránu z milosti nezasadili, postaral se hned v úvodu druhé půle o chvilkové zdramatizování odvety. Tousart se po rohovém kopu a hlavičkovém biliáru v šestnáctce nejlépe zorientovat v závaru před Ter Stegenem, který neměl proti jeho střele šanci.

Samo sebou že tahle branka Barcelonu vyprovokovala, takže Messi, Piqué a střídající Ousman Dembéle udělali s hosty během osmi minut rychlý konec a vyprovodili je nakonec s debaklem.

Odvetné zápasy osmifinále Ligy mistrů:
Bayern - Liverpool 1:3
Branky: 39. vlastní Matip - 26. a 84. Mané, 69. Van Dijk. Rozhodčí: Orsato - Manganelli, Preti - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Thiago, Sanches - Fabinho, Matip, Robertson. První zápas: 0:0, postoupil Liverpool. Diváci: 70 000.
Bayern: Neuer - Rafinha, Süle, Hummels, Alaba - Martínez (72. Goretzka), Thiago - Gnabry, James Rodríguez (79. Sanches), Ribéry (61. Coman) - Lewandowski. Trenér: Kovač.
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Milner (87. Lallana), Henderson (13. Fabinho), Wijnaldum - Salah, Firmino (83. Origi), Mané. Trenér: Klopp.
Barcelona - Lyon 5:1
Branky: 18. z pen. a 78. Messi, 31. Coutinho, 81. Piqué, 86. O. Dembélé - 58. Tousart. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Raczkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Lenglet - Marcal, M. Dembélé. První zápas: 0:0, postoupila Barcelona. Diváci: 92 346.
Barcelona: Ter Stegen - Roberto (83. Semedo), Piqué, Lenglet, Alba - Arthur (74. Vidal), Busquets, Rakitič - Messi, Suárez, Coutinho (70. O. Dembélé). Trenér: Valverde.
Lyon: Lopes (34. Gorgelin) - Dubois, Denayer, Marcelo, Mendy (77. Cornet) - Ndombélé, Tousart, Marcal - Fekir - M. Dembélé, Depay (73. Traoré). Trenér: Génésio.

Reklama

Související témata: