Hlavní obsah

Ostuda v Černé Hoře. Angličané byli terčem rasistických urážek, UEFA to nenechá jen tak

Ostudné chování diváků, pak nášup v podobě výsledku. Angličany nadzvedl ze židle průběh kvalifikačního utkání o EURO 2020 v Černé Hoře. Ostrované si na hřišti poradili s domácím celkem jednoznačně 5:1 a ve skupině A jsou zatím suverénní. Více než výkon Albionu se ale propírá „výkon“ černohorského publika, které v průběhu zápasu rasisticky uráželo anglické hráče tmavé pleti. Evropská fotbalová unie (UEFA) už zahájila proti Černohorcům disciplinární řízení.

Foto: Carl Recine, Reuters

Anglický fotbalista Raheem Sterling oslavuje pátý gól Albionu poté, co byl v průběhu zápasu rasisticky urážen černohorskými diváky.

Článek

Anglie se po domácí výhře nad českou reprezentací vydala v kvalifikačním boji o EURO 2020 daleko na východ do hlavního města Černé Hory Podgorici. Ostrovní média už před zápasem avizovala, že Angličané to před černohorským temperamentním publikem nebudou mít vůbec jednoduché. A očekávání se naplnila. Hráči černé pleti v dresu Anglie na utkání nebudou vzpomínat v dobrém a disciplinární trest Černohorce zřejmě nemine.

První urážky se objevili už po šesti minutách hry. Jenže trapnosti neustaly a publikum v průběhu celého duelu vydávalo opičí zvuky na hvězdného Raheema Sterlinga, Dannyho Rose a Calluma Hudsona-Odoie. Sterling na potupy zareagoval nejlépe jako mohl, když pečetil výhru pátým gólem a křiklounům poslal vzkaz svým gestem přímo na hřišti.

„Chtěl jsem jim ukázat, že potřebují mnohem víc, aby nás mohli porazit. Všichni víme, jakou barvu pleti máme, a já nechápu, v čem je to takový problém. K tomu ani nemohu říci něco nového. Je rok 2019 a tohle pořád existuje. Myslím, že odpovědní lidé by měli vyvodit důsledky a něco s tím udělat. Bylo by dobré vůči takovým lidem postupovat tvrdě a klidně zavřít stadion," vyjádřil se dodatečně k utkání Sterling na svém Instagramu.

Ostrovní média se po skončení zápasu zeptala i na názor kouče Angličanů Garetha Southgatea. „Nemám nejmenší pochyb o tom, co jsem slyšel. Musíme se ujistit, že hráči budou cítit naši podporu. Nahlásíme to příslušným orgánům. Všichni to slyšeli. Teď pojedeme domů a budeme věřit, že přijde od vedení UEFA adekvátní reakce," vrátil se pro BBC k chování černohorského publika kouč anglické reprezentace.

Kromě rasismu viní UEFA domácí i z používání pyrotechniky či vhazování předmětů na hrací plochu. Případ se bude řešit 16. května.

Reklama

Související témata: