Hlavní obsah

UEFA zahájila disciplinární řízení s Ukrajinou kvůli Moraesovi, týmu hrozí i kontumace

Evropská fotbalová unie UEFA zahájila disciplinární řízení s Ukrajinou kvůli pravděpodobně neoprávněnému startu naturalizovaného útočníka Moraese ve dvou kvalifikačních zápasech. Proti nasazení brazilského rodáka, jež bylo zřejmě v rozporu s pravidly, už podaly protest ukrajinští soupeři Portugalsko a Lucembursko.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Junior Moraes v dresu Ukrajiny proti Portugalsku.

Článek

Ukrajinským fotbalistům tak hrozí kontumace obou utkání úvodu kvalifikace o Euro 2020, v nichž s mistry Evropy Portugalci remizovali 1:1 a lucemburského outsidera porazili 2:1.

Jednatřicetiletý Moraes dostal občanství Ukrajiny, kde odehrál většinu z posledních sedmi sezon, minulý měsíc. Podle regulí světové federace FIFA může hráč změnit reprezentační dres v případě, že v nové zemi žije pět let bez přerušení.

Moraes byl ale na Ukrajině pouze čtyři roky a osm měsíců, než předloni v únoru odešel na tříměsíční hostování do čínského Tchien-ťinu.

Na Ukrajině hrál za Metalurg Doněck, Dynamo Kyjev a od loňska obléká dres Šachtaru Doněck. S 16 góly vévodí střelecké tabulce ukrajinské ligy.

Reklama

Související témata: