Hlavní obsah

Bohemians 1905 - Olomouc 1:0Ďolíček jásá! Vaníček se postaral o historický postup Bohemky

Karel FeltSport.czPrávo

Fotbalisté Bohemians vyhráli ve středečním čtvrtfinále MOL Cupu nad Sigmou Olomouc 1:0. Vítěznou trefu Klokanů zaznamenal v 77. minutě Vaníček. V semifinále pohárové soutěže tak Bohemians doplní Spartu a Slavii. Bohemians se radují z postupu mezi nejlepší čtyřku domácího poháru poprvé v novodobé historii.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Antonín Vaníček (vpředu uprostřed) z Bohemians se raduje se spoluhráči z vítězství po skončení pohárového utkání s Olomoucí.

Článek
Fotogalerie

Začátek byl velmi opatrný. Domácí byli sice důraznější a tradičně bojovnější, ale Sigma jejich snahám čelila větší fotbalovostí. A jelikož obrany vládly, hrálo se především mezi šestnáctkami, přičemž oba týmy trápila velká nepřesnost v kombinaci.

Ukázalo se, že tvrdost není Hanákům vlastní. Dokumentoval to Houska, který se při snaze faulovat zranil a musel střídat. Po půl hodině přišla první vážnější akce hostí, ale u vysokého míče byl dřív Valeš a vyboxoval ho do bezpečí. Pěsti gólmana neminuly ani Yunisovu hlavu a hráč Sigmy musel být následně ošetřován. Za postranní čáru musel po dalším střetu i další z Hanáků Sladký.

Obránce Sigmy byl ale první, kdo vystřelil mezi tyče. Valeš si však s jeho pokusem hravě poradil. Domácí pálili mnohem častěji a ze všech pozic, ale pokaždé trefili jen některého z bránících hráčů. Stejný osud měly i slibně vyhlížející pokusy Jindřiška a Levina. Závěr první půle pak už nabídl jen nudu. Fotbal se z vršovického Ďolíčku vytratil.

Po změně stran měli první šanci hosté, ale Kalvach neposedný balón poslal vysoko nad bránu. Pak na několik minut hru ovládli domácí, jenže Puškáč ani Dostál netrefili mezi tyče. Dál se bojovalo mimo pokutová území, ani jedno mužstvo nedokázalo soupeře překvapit.

Trenéři pak s vědomím, že jejich týmy čekají o víkendu důležité boje o ligové body, začali míchat se sestavami. Taktovku dál drželi domácí, jenže střídající Hilál totálně pokazil finální přihrávku a Vaníček na hranici šestnáctky tak dlouho otálel se střelou, až o balon přišel... Přesná přihrávka a nebezpečné zakončení, tyhle kapitoly fotbalové abecedy v Ďolíčku zřejmě ještě nebrali.

Čas běžel a ve Vršovicích se pomalu začalo schylovat k prodloužení. To ale odmítli Klokani dvanáct minut před koncem. Na hranici přehuštěné šestnáctky Hanáků proskákal míč až k Vaníčkovi, který ho poslal nad bezmocným Buchtou pod břevno.

Pojistku měl na kopačce Hilál, ale těsně minul branku. Hosté se z úderu jen těžko vzpamatovávali. Když už se probrali, mohl srovnat Vepřek, ale těsně minul branku. V samém závěru šel na rohový kop hostí i gólman Buchta, dostal se ke střele, ale i on nezamířil mezi tyče.

Čtvrtfinále fotbalového poháru MOL Cupu:
Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc 1:0 (0:0)
Branka: 77. Vaníček. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Vodrážka. ŽK: Jemelka (Olomouc). Diváci: 2777.
Bohemians: Valeš - Hůlka, Krch, Pokorný - Dostál, Ljovin, Jindřišek, Bartek (57. Vondra) - Reiter (83. Reiter), Puškáč (62. Hilál), Vaníček. Trenér: M. Hašek.
Olomouc: Buchta - Sladký (61. Chvátal), Štěrba, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Kalvach, Houska (21. Texl), Lalkovič (80. Falta) - Dvořák - Yunis. Trenér: Jílek.

Reklama

Související témata: