Hlavní obsah

Jaký je skutečný Schumacherův stav? Začíná být jasno. Legenda se nehýbe, naděje však zůstává

Praha

Naděje, nebo jen zbožné přání? Už více než pět let čekají fanoušci po celém světě na jakékoliv informace o zdravotním stavu jedné z největších legend formule 1 Michaelu Schumacherovi. Slavný pilot utrpěl v prosinci roku 2013 během lyžování velmi vážná poranění hlavy, od té doby o něm veřejnost prakticky neví. Teď se však objevily informace, které přeci jen dávají rodině německé star a jeho příznivcům aspoň nějaký důvod k optimismu.

Foto: Sport.cz

Jaký je skutečný stav Michaela Schumachera?

Článek

Šest měsíců byl v kómatu, bojoval u život, až několik operací a nákladná péče dosahující desítek milionů korun zachránily Schumacherovi život. Ale jak kvalitní takový život je, o tom se veřejnost prakticky nemá šanci dovědět.

Informace, že padesátiletý pilot je již schopen chodit a komunikovat se svým okolím, jeho mluvčí Sabine Kehmová striktně odmítla. Pár vyvolených, kteří se do blízkosti slavného jezdce dostalo, však příliš optimistické novinky nepřineslo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

LggPilot formule 1 Michael Schumacher

"Děkuji Bohu, že mám k Michaelovi přístup. Ale jeho zdraví je jen jeho soukromou záležitostí. Je obklopen svými nejbližšími a to je pro něj nejdůležitější. Myslím, že je čas nechat Michaela žít v klidu," říkal před časem jeho přítel a prezident FIA Jean Todt, který Schumachera několikrát v posledních letech navštívil.

Zlepšil se Schumacherův stav?

Od té doby se však zdravotní stav sedminásobného mistra světa přeci jen měl zlepšit. Intenzivní čtyřiadvacetihodinová péče vedla podle dostupných informací k tomu, že Schumacher již není upoután na lůžko, navíc je schopen dýchat bez pomoci přístrojů.

Podle britských médií však nadále nemůže se svým okolím verbálně komunikovat, ani není schopen chůze. Veškeré dění okolo sebe však vnímá, což dokazují i jeho emoce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Schumacher se Zlatým volantem

S dalšími informacemi přišel francouzský týdeník Paris Match, který kontaktoval blíže nespecifikované příbuzné z Schumacherova okolí. "Když ho posadíte do kolečkového křesla a dáte k oknu, vidíte, že reaguje. Dívá se na hory, jezero a má v očích slzy," píše týdeník.

Viděli ho sousedé

Jak na tom vítěz 91 závodů skutečně je, měli potvrdit i jeho sousedé během Schumacherova pobytu na Mallorce, kde se krátce zdržoval. Německá legenda byla údajně viděna, jak sedí na terase, kde přikrytý dekou pozoruje okolní panorama.

Naději na lepší budoucnost podpořil svým vyjádřením i arcibiskup George Gänswein, který pilota navštívil. „Chytil jsem ho za obě ruce a díval se na něj. Jeho tvář je trochu plnější, ale vypadá stále jako Michael, jak jsme ho znali."

Michael Schumacher v současné době nadále podstupuje intenzivní léčbu ve svém domově na břehu Ženevského jezera ve Švýcarsku.

Reklama