Hlavní obsah

Místo sebevraždy útok na trofeje. Lehner zvládl léčbu a je v nominaci na nejlepšího brankáře NHL!

New York

NHL odhalila jména tří brankářů, z nichž ten nejlepší po skončení sezony obdrží Vezinovu trofej. Podle očekávání figurují v užším výběru Andrej Vasilevskij a Ben Bishop. Třetím nominovaným pak je Robin Lehner. jehož příběh je jednou z největších senzací tohoto ročníku.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Brankář New Yorku Islanders Robin Lehner.

Článek

27letý Švéd v této sezoně není jasnou jedničkou, v brankovišti se celkem pravidelně střídá s německým parťákem Thomasem Greissem. Oběma se velice daří a společnými silami vybojovali Jenningsovu trofej pro brankáře, jejichž tým inkasoval nejnižší počet gólů.

Ostrovanům se daří také v play off, kde vyřadili 4:0 na zápasy Pittsburgh, tentokrát už s jasně určeným hlavním gólmanem - Robinem Lehnerem. Skvěle fungující tým si tak stále může dělat naděje na Stanleyův pohár.

A pak je tu další ocenění, které by mohl získat Lehner. Ten totiž figuruje také mezi třemi kandidáty na Mastertonovu trofej za oddanost hokeji. Tu Lehner prokázal svým úžasným návratem na led NHL, přestože souběžně bojuje s psychickými problémy.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Robin Lehner.

Vše nasvědčovalo tomu, že utkání hrané 29. března 2018 mezi tehdy Lehnerovým Buffalem a Detroitem bude pro švédského strážce brankoviště tím posledním mezi hokejovou elitou. „Zápas začal jako obvykle, ale po pár minutách jsem se začal cítit úplně vyčerpaný. Jak pokračovala první třetina, začal jsem cítit bolest na hrudi a ztěžka se mi dýchalo..." vzpomíná v textu na theathletic.com. „Ke konci už se začalo vše kolem rozmazávat, vůbec jsem se nemohl soustředit."

Myslel si, že má infarkt, místo toho se jednalo o projev panického záchvatu. Do třetí třetiny již nenastoupil. Odmítl jet do nemocnice, místo toho si nakoupil pivo, což pro něj podle jeho slov bývalo obvyklým řešením problémů. „Dorazil jsem domů a pil... a pil. Nakonec jsem uprostřed noci vzbudil svou ženy a řekl slova, na něž jsem předtím neměl odvahu: Měl bych to skončit."

Místo toho se rozhodl absolvovat odvykací léčbu, která jej měla zbavit závislosti na alkoholu a práškách na spaní. Zároveň mu byla diagnostikována bipolární porucha, ADHD a posttraumatická stresová porucha. Léčení v Arizoně zvládl a nechal se pokřtít. Pak před otcem dvou dětí stála nová výzva.

Vrátit se zpět k hokeji. Vrátit se jako brankář, který opustil soutěž o přestávce mezi třetinami kvůli panickému záchvatu a následně prošel odvykací léčbou. Dnes navíc přiznává, že při jednáních o nové smlouvě před zájemci zatajil, že trpí bipolární poruchou. I tak bylo těžké dojednat nové angažmá po odchodu z Buffala.

Svou diagnózu přiznal až loni v září, kdy už měl podepsanou roční smlouvu s New Yorkem Islanders na 1,5 milionu dolarů. Ostrované však rozhodně nelitují, že Robinu Lehnerovi dali šanci vrátit se zpět.

Nominace na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL§
Ben Bishop
Dvaatřicetiletý Bishop ve druhé sezoně v dresu Stars vychytal 27 vítězství ve 46 zápasech a dovedl mužstvo k první účasti v play off po třech letech. Ve třech sledovaných statistikách patřil mezi tři nejlepší brankáře a navíc si v nich vytvořil osobní rekordy.
Rodák z Denveru měl s 93,4 procenty nejvyšší úspěšnost zákroků ze všech gólmanů. V průměru inkasoval 1,98 branek na utkání, což ho zařadilo na druhé místo. Díky sedmi čistým kontům obsadil třetí pozici. V minulosti se Bishop do finální nominace dostal dvakrát, ale cenu nezískal.
Robin Lehner
Sedmadvacetiletý Lehner podepsal v červenci s Islanders smlouvu po třech sezonách strávených v Buffalu a hned pomohl Newyorčanům k prvnímu postupu do vyřazovacích bojů od roku 2016. V brankovišti se pravidelně střídal s Thomasem Greissem. Společně vybojovali William M. Jennings Trophy, která je určena pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek v základní části.
V ní nastoupil do 46 zápasů a Islanders dovedl k 25 výhrám. S 93 procenty zákroků obsadil druhou pozici a s 2,13 inkasovanými brankami na utkání třetí. S šesti nulami skončil čtvrtý. Rodák z Göteborgu je také v nominaci na Bill Masterton Memorial Trophy, jež se uděluje za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji.
Andrej Vasilevskij
Čtyřiadvacetiletý Vasilevskij si připsal nejvíce vítězství ze všech gólmanů (39) a výrazně se podílel na premiérovém zisku Prezidentovy trofeje v klubové historii pro nejlepší celek základní části. Stejně jako Lehner udržel čisté konto v šesti utkáních. S 92,5 procenty pochytaných střel byl šestý a s 2,40 inkasovanými góly devátý.
Před rokem skončil rodák z Ťumeně v hlasování o Vezina Trophy na třetím místě. Vítězem se stal Pekka Rinne z Nashvillu.

Reklama