Hlavní obsah

Finsko - Kanada 3:1Favorit na lopatkách. Seveřané překvapili na úvod MS Kanadu

Hokejové mistrovství světa na Slovensku slibuje pořádně napínavou podívanou. A také překvapení na úkor favoritů. Hned úvodní zápas skupiny A v Košicích jedno přinesl. Finsko totiž vyhrálo nad Kanadou 3:1, dvě branky vítězů vstřelil mladík Kakko, druhou dal do prázdné branky.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Finská radost. Hokejisté Suomi slaví gól, který vstřelil do kanadské sítě Kaapo Kakko na mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Finové mají v kádru jen dvě posily z NHL - obránce Henriho Jokiharjua z Chicaga a útočníka Juha Lammikka z Floridy - a řadu hráčů bez zkušeností z velkých turnajů, přesto naznačili, že to jejich ambice nijak nesnižuje. V sedmé minutě po krásné akci otevřeli skóre.

Rozehrávku Ilomäkiho z vlastního obranného pásma prodloužil zadovkou Rajala do úniku na Kakka, který se i přesto, že byl faulován, prosadil proti brankáři Murraymu blafákem do bekhendu. Kanada odpověděla za 76 sekund v přesilové hře při vyloučení Jokiharjua, při kterém překonal Lankinena z pravého kruhu Marchessault.

V druhém dějství se diváci branky nedočkali a šance měli především Kanaďané, ale finský gólman pokusy kapitána Turrise i Montoura kryl. Radovali se až na začátku závěrečné části Kanaďané. Při Seversonově trestu se prosadil z dorážky Ilomäki. V závěru se ocitl sám před Lankinenem Mantha, ale neuspěl. Naopak 36 sekund před koncem pečetil výsledek při power play do prázdné branky Kakko.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku
Skupina A (Košice)
Finsko - Kanada 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 7. Kakko (Rajala, Ilomäki), 43. Ilomäki (Rajala, M. Lehtonen), 60. Kakko - 9. Marchessault (Mark Stone, S. Theodore). Rozhodčí: Hribik (ČR), Björk (Švéd.) - Ondráček (ČR), Oliver (USA). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:1. Diváci: 6764.
Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, N. Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Ilomäki, Savinainen - H. Pesonen, S. Manninen, Kakko - Kiviranta, Luostarinen, Ojamäki - J. Sallinen, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.
Kanada: M. Murray - Montour, Chabot, Nurse, Severson, S. Theodore, Stecher, Fabbro - D. Strome, Mark Stone, Marchessault - Couturier, Henrique, Reinhart - McCann, Turris, Mantha - M. Joseph, T. Bertuzzi, Cirelli. Trenér: Alain Vigneault.

Reklama

Související témata: