Hlavní obsah

Lotyšsko - Rakousko 5:2Lotyšsko vyhrálo nad Rakouskem, Balcers pomohl čtyřmi body

Hokejisté Lotyšska zdolali v úvodním vystoupení na mistrovství světa v Bratislavě Rakousko 5:2. Gólem a třemi asistencemi k výhře přispěl útočník Rudolfs Balcers z Ottawy. Lotyši rozhodli mezi 41. a 48. minutou, kdy díky třem gólům získali vedení 4:1.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Lotyšská radost ze zápasu s Rakušany.

Článek

Do první větší šance se dostali v osmé minutě Lotyši. Útočník pražské Sparty Roberts Bukarts přihrál Rihardsovi, jehož střelu vytěsnil ramenem Kickert. O čtyři minuty později Robertse Bukartse fauloval zákrokem na hlavu Peter a byl vyloučen na pět minut a do konce utkání.

Rakušané v dlouhém oslabení odolávali a v 15. minutě při něm dokonce otevřeli skóre. Pallestrang našel Michaela Raffla a útočník Philadelphie zamířil bekhendem přesně do levého horního rohu Gudlevskisovy branky.

Pokračující výhodu ale Lotyši ještě zužitkovali a za 42 sekund vyrovnal Balcers, který po Darzinšově pokusu doklepl puk bekhendem za Kickerta. Před první pauzou mohl po přečíslení s Dzierkalsem otočit stav třinecký obránce Galvinš, ale nepodařilo se mu úspěšně zakončit.

Ve druhém dějství branka nepadla, Rakušanům pomohla v 37. minutě při Meijově střele horní tyč. Po 23 vteřinách závěrečné části už Lotyši vedli. Balcers nabil v přesilovce na pravý kruh Darzinšovi, který se trefil o protější tyč. Ve 45. minutě zamířil z pozice mezi kruhy přesně do levého horního rohu Kickertovy branky Abols a zvýšil na 3:1.

Tříbrankový náskok Lotyšsku zařídil za tři minuty Meija, který se z levého kruhu trefil na vyrážečku rakouského gólmana. Při Marenisově vyloučení sice snížil v 56. minutě z dorážky Herbuger, ale hned za 16 sekund sebral Rakušanům myšlenky na obrat Keninš povedenou střelou z levého kruhu.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Skupina B (Bratislava):
Lotyšsko - Rakousko 5:2 (1:1, 0:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 16. Balcers (Darzinš, Freibergs), 41. Darzinš (Balcers, Blugers), 45. Abols (Balcers, Keninš), 48. Meija (Cibulskis, Blugers), 56. Keninš (Balcers) - 15. M. Raffl (Pallestrang, Herburger), 56. Heinrich (F. Hofer, Zwerger). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Stano (SR) - Dalton (Brit.), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 3:5, navíc Peter (Rak.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 8917.
Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Cibulskis, Freibergs, Sotnieks, A. Kulda, Balinskis, Zile - Roberts Bukarts, Abols, Dzierkals - Darzinš, Blugers, Balcers - Keninš, Meija, Gegeris - Marenis, Rihards Bukarts, Indrašis - Batna. Trenér: Bob Hartley.
Rakousko: Kickert - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Schlacher, Wolf, Peter, Strong - M. Raffl, Herburger, Schneider - Ganahl, Komarek, T. Raffl - F. Hofer, Hundertpfund, Zwerger - Haudum, Obrist, Rauchenwald. Trenér: Roger Bader.

Reklama

Související témata: