Hlavní obsah

Olomouc - Zlín 3:2Zlín je i přes prohru ve finále skupiny o Evropu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Podio 0 : 1
26. Lalkovič 1 : 1
30. Džafič 1 : 2
66. Nešpor 2 : 2
68. Houska 3 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Zlína postoupili v ligové nadstavbě do finále skupiny o Evropu. Po domácí výhře 1:0 dnes sice prohráli v Olomouci 2:3, ale postup jim zajistily góly vstřelené venku. Postarali se o ně Pablo Podio a Adnan Džafič, poslední branky v sezoně za Olomouc dávali Milan Lalkovič, Martin Nešpor a David Houska. Soupeřem Zlína ve finále bude Mladá Boleslav, která vyřadila Teplice. Začíná se v pátek na Moravě.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ondřej Bačo ze Zlína a Pavel Dvořák z Olomouce v akci během odvetného utkání semifinále skupiny o Evropu nejvyšší fotbalové soutěže.

Článek
Fotogalerie

Klíčová pasáž dvojutkání nastala hned v první minutě. Holík odcentroval zprava do prostoru malého vápna, Chvátal míč lajdácky odkopl přímo na nohu Podia, který jej po 47 vteřinách poslal do sítě. V tu chvíli bylo jasné, že na Hané se nebude poprvé v historii samostatné české ligy prodlužovat. Sigma potřebovala k postupu dát tři góly a nezbylo ji nic jiného než otevřít hru ještě více, než měla v plánu.

V deváté minutě se do slibné střelecké pozice dostal Dvořák, ale vystřelil jen slabě. Další útoky postrádaly finální přesnost a také moment překvapení. Ale jen do 26. minuty, kdy Houska krásným pasem za obranu Zlína našel Lalkoviče, který prostřelil Rakovana.

Jenže místo psychické vzpruhy se Sigma dočkala pravého opaku. Další rychlý brejk takticky skvěle připraveného Zlína sklepl Poznar v pokutovém území za sebe a Džafič jej znovu uklidil k tyči.

Domácí se těžce vzpamatovávali z druhého úderu. Ve druhé půli vsadili vše na útočnou kartu, ofenzivu posílil Nešpor, ale hlavičkou ve slibné pozici jen potvrdil, že problémem Sigmy je proměňování šancí.

Zlín si tvrdil svoji muziku a poctivě bránil. Využíval každé možnosti k rychlým brejkům a měl i víc šancí než nervózní domácí. Poznar nejprve hlavičkoval do Buchty, posléze pálil těsně vedle, další náznaky příležitostí vypracovával na pravé straně Holík.

Zásadní obrat ve skóre a vývoji hry nastal v 66. minutě. Nejprve Nešpor na hranici ofsajdového postavení přeloboval Rakovana, o dvě minuty později dorážel po brejku Houska a Sigma byla rázem nejen na koni, ale hlavně jeden gól od postupu.

Závěr zápasu byl ve znamení velkého tlaku probuzené Olomouce. Do slibné pozice se dostal Nešpor, ofenzívu řídil aktivní Pilař, v nastavení trefil tyč Beneš, což byla olomoucká tečka za sezonou.

Nadstavba první fotbalové ligy - odvetné utkání semifinále skupiny o Evropu:
Sigma Olomouc - Fastav Zlín 3:2 (1:2).
Branky: 26. Lalkovič, 66. Nešpor, 68. Houska - 1. Podio, 30. Džafič. Rozhodčí: Klíma - Kříž, Novák. ŽK: Pilař, Zahradníček - Bačo, Gajič, Podio, Hlinka, Železník. ČK: 90. Železník. Diváci: 4168. První zápas: 0:1, postoupil Zlín.
Olomouc: M. Buchta - Chvátal (40. Falta), Beneš, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Plšek, Dvořák (46. Nešpor), Houska, Lalkovič (61. Pilař) - Yunis. Trenér: Jílek.
Zlín: Rakovan - Bačo, P. Buchta, Gajič - Holík, Podio (90.+1. Vyhnal), Hlinka, Jiráček - Džafič (79. Slaměna), Čanturišvili (88. Železník) - Poznar. Trenér: Kameník.

Reklama

Související témata: