Hlavní obsah

Finsko - Dánsko 3:1Kakko zase řádil, Finové slaví další vítězství

Košice
Aktualizováno

Hokejisté Finska vyhráli ve čtvrtečním utkání na mistrovství světa v hokeji ve skupině A nad Dánskem 3:1. Výběr Suomi prohrával, ale nakonec třemi góly skóre otočil. Po vítězství se posunuli na průběžné druhé místo tabulky. Gól a asistenci si připsal talentovaný mladíček Kakko.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Finský hokejista Juhani Tyrvainen (vpravo) v souboji s Dánem Oliverem Larsenem během utkání mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

V severském derby byli od počátku střelecky aktivnější Finové, bezbrankový stav se ale změnil až ve druhé třetině. A jako první se prosadili Dánové, ve 22. minutě otevřel skóre v přesilové hře na brankovišti opakovaně dorážející Madsen.

O vyrovnání se postaral o čtyři minuty později po samostatné akci supertalent Kakko, jenž si připsal již šestou branku na turnaji a vyrovnal se nejlepšímu střelci šampionátu Dadonovovi z Ruska.

Pak hráči Suomi přečkali další oslabení a ve 35. minutě ukázal důraz na brankovišti Manninen, který dokonal obrat. Pod uklidňující třetí brankou byl opět podepsán Kakko, jehož střelu lehce tečoval Pesonen.

Dánové, v jejichž sestavě již chyběl hvězdný útočník Eller, který se odjel léčit domů, se pokusili zápas zdramatizovat v závěru, kdy při přesilovce odvolali brankáře. Gólmana Lankinena už ale nepřekonali.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku
Skupina A (Košice)
Finsko - Dánsko 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Kakko (Lehtonen), 35. Manninen (Rajala, Lehtonen), 52. Pesonen (Kakko) - 22. Madsen (Nicklas Jensen, M. Lauridsen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Gofman (Rus.) - Hancock (USA), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 4812.
Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Ilomäki, Ojamäki - Pesonen, Manninen, Kakko - Savinainen, Luostarinen, Kiviranta - Sallinen, Tyrväinen, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.
Dánsko: Dahm - M. Lauridsen, O. Lauridsen, S. Lassen, Jensen Aabo, Larsen, Nicholas Jensen, Bruggisser - Patrick Russell, Regin, Boedker - Storm, Madsen, Nicklas Jensen - Bau, J. Jensen, Meyer - Poulsen, Jakobsen, Olesen - From. Trenér: Heinz Ehlers.

Reklama

Související témata: