Hlavní obsah

Hvězdná biatlonistka Dahlmeierová se loučí

Berlín/Praha

Hvězdná německá biatlonistka Laura Dahlmeierová ukončila v 25 letech kariéru. Sedminásobná mistryně světa a dvojnásobná olympijská vítězka to oznámila na svém webu. Svůj krok zdůvodnila tím, že již ve sportovní kariéře dosáhla všech cílů a postrádá další motivaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německá biatlonistka Laura Dahlmeierová během stíhacího závodu v rámci Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

Článek

"Mé rozhodnutí nebylo snadné a uvažovala jsem o něm již delší dobu. Ale domnívám se, že teď je ten správný čas k odchodu," napsala Dahlmeierová na své oficiální stránce. "Už nemám žádné konkrétní sportovní cíle. Ocitla jsem se v bodu, kdy přesně nevím, čeho bych ještě chtěla dosáhnout, natož pak abych hledala cesty, jak dál uspět."

Biatlon ztrácí v Dahlmeierové, celkové vítězce Světového poháru ze sezony 2016/2017, výraznou osobnost. Německá média připomínají, že vítězka 20 individuálních závodů Světového poháru se rozhodla ukončit kariéru ve stejně brzkém věku jako jiná německá biatlonová megastar Magdalena Neunerová, jež svůj odchod oznámila v roce 2012 rovněž jako pětadvacetiletá.

Rozhodnutí Dahlmeierové nicméně není bleskem z čistého nebe. Již po loňských olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde vybojovala dvě zlaté a jednu bronzovou medaili, avizovala, že o konci kariéry uvažuje. Rovněž po posledním závodu uplynulé sezony v březnu v Oslu naznačila, že není jisté, že se do té následující znovu zapojí.

Ve své krátké, ale veleúspěšné kariéře, získala rodačka z Garmisch-Partenkirchenu na MS a ZOH dohromady 18 cenných kovů. Kralovala především na světovém šampionátu v roce 2017 v rakouském Hochfilzenu, kde nasbírala rekordních pět zlatých a jednu stříbrnou medaili. Pouze ve sprintu ji porazila Gabriela Koukalová.

Vizitka německé biatlonistky Laury Dahlmeierové (25), která ukončila kariéru:
Datum a místo narození: 22. srpna 1993, Garmisch-Partenkirchen
Výška a váha: 162 cm, 52 kg
Největší úspěchy: dvojnásobná olympijská vítězka, sedminásobná mistryně světa, celková vítězka Světového poháru
- OH (2-0-1): 2018 (Pchjongčchang) - 2x zlato (sprint a stíhací závod) a bronz (vytrvalostní závod)
- MS (7-3-5): 2015 (Kontiolahti) - zlato (štafeta) a stříbro (stíhací závod); 2016 (Oslo) - zlato (stíhací závod), stříbro (závod s hromadným startem) a 3x bronz (sprint, vytrvalostní závod a štafeta); 2017 (Hochfilzen) - 5x zlato (stíhací závod, závod s hromadným startem, vytrvalostní závod, štafeta a smíšená štafeta) a stříbro (sprint); 2019 (Östersund) - 2x bronz (sprint a stíhací závod)
- SP: celková vítězka 2016/17; vítězka 20 závodů
Ocenění: německá sportovkyně roku 2017; držitelka státního vyznamenání Stříbrný vavřínový list (2018)
Rodina: svobodná
Ostatní: jedna z nejlepších biatlonistek posledních let; s biatlonem začínala v devíti letech, poprvé na sebe výrazněji upozornila v roce 2011 na Evropském olympijském festivalu mládeže v Liberci, kde získala tři zlaté medaile; totéž zopakovala o dva roky později na juniorském MS v Obertilliachu, v témže roce debutovala ve Světovém poháru; premiérového individuálního triumfu v seriálu se dočkala v únoru 2015 ve sprintu v Novém Městě; na předloňském mistrovství světa v Hochfilzenu získala rekordních pět zlatých medailí, pouze ve sprintu ji porazila Gabriela Koukalová; tuto sezonu zahájila kvůli opakovaným a vleklým infekcím až v prosinci, kvůli nachlazení zmeškala i úvod MS v Östersundu, kde nakonec získala dva bronzy; jako své koníčky uvádí lezení, lyžování a horská kola, má vlastní stránky www.laura-dahlmeier.de.

Reklama

Související témata: