Hlavní obsah

Rakousko - Itálie 3:4 SNNájezdy rozhodly. Rakousko po dvou letech sestoupilo, Itálie slaví záchranu mezi elitou

Aktualizováno

Hokejisté Rakouska prohráli na mistrovství světa v Bratislavě v přímém souboji o udržení s nováčkem Itálií 3:4 po samostatných nájezdech a po dvou letech opouštějí elitní kategorii. V souboji dvou celků, které až v posledním vystoupení na turnaji poprvé bodovaly, o tom rozhodl v sedmé sérii nájezdů obránce Sean McMonagle.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Italská radost! Hokejisté Itálie slaví záchranu mezi elitou. Padáka dostalo Rakousko.

Článek
Fotogalerie

Italové, kteří v dosavadních šesti zápasech dali jediný gól, se ujali v polovině úvodní třetiny vedení. Bardaro se zbavil kličkou Heinricha a z pozice mezi kruhy prostřelil Kickerta na lapačku. Za 86 sekund vyrovnal Ganahl, který překonal Bernarda bekhendovým pokusem z dorážky po střele Unterwegera.

Stav otočil v 17. minutě Michael Raffl. Útočník Philadelphie byl sice tísněn, ale dokázal blafákem do forhendu zakončit vedle pravého betonu italského gólmana. Vzápětí po individuální akci udělal kličku i Bernardovi Rauchenwald, ale bekhendem minul.

Ve druhé třetině nejdříve zahrozil Thomas Raffl a Italové odpověděli zásluhou McMonagleho. V 35. minutě po akci Miceliho z mezikruží vyrovnal Simon Kostner. Italové se 63 sekund před koncem druhé části ujali vedení. Rosa v rohu vybojoval puk, vybruslil na pravý kruh a Kickert nestihl levou rukou puk vytěsnit.

Po 105 vteřinách Rakušané ztrátu smazali. Michaela Raffla neubránil bez hokejky Simon Kostner a útočník Flyers si díky úspěšnému bekhendovému blafáku připsal druhý gól na turnaji.

Další šance na obou stranách změnu stavu nepřinesly. Největší možnost měl v druhé minutě nastavení Komarek, ale bekhendový blafák nedokázat dotáhnout do odkryté branky. V nájezdech se za Rakousko prosadili jen Komarek a Rauchenwald, za Italy skórovali Miceli, Rosa a McMonagle.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku
Skupina B (Bratislava)
Rakousko - Itálie 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Ganahl (Unterweger), 17. M. Raffl (F. Hofer, Unterweger), 42. M. Raffl (F. Hofer) - 10. Bardaro (Trivellato), 35. S. Kostner (Miceli), 39. Rosa (Ramoser), rozhodující sam. nájezd McMonagle. Rozhodčí: Hribik (ČR), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 9085.
Rakousko: Kickert - Heinrich, Pallestrang, Unterweger, Schumnig, Schlacher, Strong, Peter - P. Schneider, Herburger, T. Raffl - F. Hofer, M. Raffl, Komarek - Zwerger, Rauchenwald, Haudum - Ganahl, Hundertpfund, Obrist. Trenéři: Roger Bader, Alexander Mellitzer, Markus Peintner.
Itálie: Andreas Bernard - Trivellato, A. Hofer, McMonagle, Helfer, L. Zanatta, Tauferer, Marchetti - Gander, Andergassen, Traversa - Miceli, S. Kostner, Bardaro - Insam, Rosa, Ramoser - Deluca, Lambacher, Hochkofler. Trenér: Clayton Beddoes.

Reklama

Související témata: