Hlavní obsah

Jágrův slalom, Sýkorovy nápřahy. K finále Stanley Cupu patřily i české góly. Tady je 5 nejlepších

Boston/Praha

V noci na úterý už to konečně začne. Poslední série sezony NHL rozhodne o vítězi Stanley Cupu, ke kterému mají stejně blízko hráči Bostonu a St. Louis. Davidové Krejčí a Pastrňák mají v dresu Bruins možnost rozmnožit seznam českých šampionů, ale také slušnou šanci rozšířit galerii slavných českých gólů ve finálové sérii zámořského play off. Tady je výběr těch nejproslulejších.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr se stal po boku Maria Lemieuxe ikonou Pittsburghu.

Článek

26. května 1992

Jaromír Jágr vyrovnával v prvním duelu s Chicagem na 4:4, Pittsburgh nakonec vyhrál 5:4

Možná nejslavnější branka celé Jágrovy kariéry padla, když mu bylo teprve dvacet. „Asi nejhezčí gól, jaký jsem kdy viděl," žasla i pittsburská ikona Mario Lemieux.

Pittsburgh doma prohrával s Blackhawks 0:3 a 1:4, dlouhovlasý mládenec ale pět minut před koncem předvedl sólo, na jaké se nezapomíná.

„Vyrazil na mě Sutter a mně nezbývalo než mu prohodit puk mezi nohama. Špičkou hokejky se mi podařilo ho zachytit a ještě udělat kličku Frantovi Kučerovi do bekhendu. Dostal jsem se před Belfoura a vystřelil," popisoval jedinečné momenty Jágr ve své biografii.

Penguins nakonec celou sérii ovládli ve čtyřech zápasech.

15. května 1990

Petr Klíma rozhodl v čase 115:13 o výhře Edmontonu 3:2 v prvním zápase s Bostonem

Po emigraci v roce 1985 hrál Petr Klíma skoro pět let za Detroit, kde svůj mimořádný talent rozmělňoval i nedůslednou životosprávou a nejrůznějšími eskapádámi s vyhlášeným bitkařem Bobem Probertem.

Po trejdu do Edmontonu, který se vzpamatovával z odchodu Waynea Gretzkyho do Los Angeles, pomohl ale Oilers v pravý čas. V play off 1990 zaznamenal pět branek, tu nejslavnější ve finále do sítě bostonského Andyho Mooga.

V inkriminovaném duelu v prodloužení Klíma dlouho nehrál, než mu kouč John Muckler konečně poklepal na rameno a řekl, aby s tím nerozhodným stavem něco udělal. Klíma ho poslechl po přihrávce Jariho Kurriho.

„Hráli jsme strašně dlouho a já to pak ve třetím overtimu rozhodl. Zajímavé je, že mě později málem překonal Igor Larionov. Hrál s Detroitem finále proti Carolině a trefil se v době, kdy do mého rekordu zbývalo 26 vteřin," řekl Klíma, který stále drží primát střelce rozhodujícího gólu v nejdelším finálovém zápase Stanley Cupu.

19. června 2006

Obránce Caroliny František Kaberle vypálil ve 25. minutě do sítě Edmontonu a vstřelil vítězný gól sedmého zápasu

Pětinásobný mistr světa prožil nejslastnější momenty zámořské kariéry na jaře 2006. Na trestné lavici tehdy seděl jeho reprezentační spoluhráč Jaroslav Špaček v dresu Edmontonu.

„Dostal jsem puk na brusle od Coryho Stillmana, takže jsem se díval dolů a soustředil se, abych do puku hlavně pořádně praštil. Seběhlo se to strašně rychle. Ani jsem neviděl, že to do brány prošlo s tečí obránce. Až když hala řvala, tak mi to došlo," líčil pro Sport.cz Kaberle.

„Se Špágrem jsme prohodili pár vět po zápase, ale on i další čeští kluci Dvořka s Hemákem z toho byli dost špatní," dodal český hrdina rozhodujícího duelu.

2. června 2008

Petr Sýkora gólem ve třetím prodloužení pátého utkání zažehl pittsburskou naději v sérii s Detroitem

Do Detroitu odjeli Penguins za stavu 1:3 na zápasy, ale oslavy v Joe Louis Areně soupeřům překazili díky pohotovosti českého střelce.

„V posledních zápasech se mi moc nedařilo. Puky mi odskakovaly a vlastně jsem pořádně nevystřelil na bránu. Je skvělé, že to tam konečně padlo," oddechl si Sýkora, který překonal Chrise Osgooda, jenž dostával přednost před Dominikem Haškem, v čase 109:57.

Otočit celou sérii se ale Pittsburghu nepodařilo....

3. června 2000

Petr Sýkora ještě v dresu New Jersey zaznamenává vítězný gól na 2:1 ve třetím souboji v Dallasu

Řada Petr Sýkora, Jason Arnott, Patrik Eliáš patřila k nejlepším útokům NHL na přelomu tisíciletí a dokazovala to i proti Stars. Za stavu 1:1 na zápasy ukořistili hosté důležitou výhru po mocném Sýkorově nápřahu v přesilovce. Tečovaný puk prošel do branky přes lapačku gólmana Eda Belfoura.

Devils vyhráli Stanley Cup v šesti zápasech, ten poslední ale Sýkora nedokončil, jelikož ho drsným zákrokem poslal do nemocnice obránce Dallasu Derian Hatcher.

Bude se po letošním finále na Krejčího s Pastrňákem vzpomínat podobně jako na střelce z českého top 5?

Který z vybraných gólů se vám nejvíc líbí?
gól Jaromíra Jágra
93,2 %
gól Petra Klímy
1,6 %
gól Františka Kaberleho
2,1 %
první gól Petra Sýkory
1 %
druhý gól Petra Sýkory
2,1 %
Celkem hlasovalo 2023 čtenářů.

Reklama

Související témata: