Hlavní obsah

Boston - St. Louis 4:2Stav série 1:0Bitva o Stanley Cup začala! Krejčí s Pastrňákem mají po parádním obratu Bruins k triumfu blíž

Praha

Velké finále je tu! Hned úvodní bitva o slavný Stanleyův pohár přinesla dramatickou podívanou. Z vítězství 4:2 se nakonec radovali hokejisté Bostonu, kteří otočili proti St. Louis dvoubrankovou ztrátu a připsali si první vítězství ve finálové sérii. Davidové Krejčí a Pastrňák nebodovali, hvězdou večera se stal bostonský Sean Kuraly, který si stejně jako Brayden Schenn v dresu St. Louis připsal gól a asistenci.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Hokejisté Bostonu se radují z branky.

Článek
Fotogalerie

Reprízu finále z roku 1970 načali lépe Blues. Bostonu se v osmé minutě po Schennově střele nepodařilo vyhodit puk. Následně vypálil obránce Jay Bouwmeester, jehož zakončení se odrazilo zpátky k Schennovi, který z mezikruží překonal brankáře Tuukku Raska.

V 15. minutě si v přesilové hře domácí Marcus Johansson najel mezi hráče St. Louis a zblízka orazítkoval tyčku.

VIDEO: Sestřih zápasu Boston - St. Louis

Minutu po začátku druhé třetiny udeřili Blues podruhé. Pastrňák chtěl za brankou Bruins zadovkou předat kotouč Zdenu Chárovi. Slovenský kapitán mužstva si však k zadnímu hrazení nesjel a puku se ujal Schenn, jenž mezi kruhy našel pohotově pálícího Vladimíra Tarasenka.

Pastrňák si připsal dva záporné body

Třiadvacetiletý Pastrňák byl i u prvního obdrženého gólu a z duelu si odnesl dva záporné body do statistiky plus/minus. Krejčí naopak zaznamenal kladný bod.

O 76 vteřin později přišel Boston s odpovědí. Kuraly zavezl puk do útočného pásma a z pravého kruhu našel před brankou zakončujícího beka Connora Cliftona.

David Pastrňák mohl být s výkonem svého týmu spokojenVideo: Marian Hajda

V 31. minutě hostující útočník Oskar Sundqvist zbytečně u střídaček krosčekoval Cliftona a poslal svůj tým do oslabení. Domácí následnou početní výhodu zužitkovali.

Zadák Charlie McAvoy se ujal ve středním pásmu vyhozeného kotouče a nikým neatakován si nabruslil až před pravý kruh, odkud vystřelil a srovnal. Boston v pátém utkání po sobě využil přesilovou hru.

Druhá třetina v režii Bruins

Bruins si do konce druhé dvacetiminutovky vytvořili ještě několik šancí. Blízko gólu se ocitl Brad Marchand, jehož střela skončila na břevně. Prostřední dějství bylo zcela v režii domácích, kteří přestříleli Blues 18:3. "Ve druhé třetině jsme přestali bruslit, polevili a umožnili jim převzít otěže. Poté hráli lépe," prohlásil trenér St. Louis Craig Berube.

Ve 46. minutě dokonal Boston zásluhou Kuralyho obrat. Útočník Noel Acciari nahrál Kuralymu před branku a šestadvacetiletý centr vyzrál na gólmana Jordana Binningtona. Triumf stvrdil trefou do prázdné branky při power play Blues Marchand.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Tuukka Rask se mohl radovat z prvního vítězství ve finálové sérii.

Pastrňák po zápase vyzdvihl čtvrtou formaci ve složení Acciari, Kuraly, Nordström, která se podepsala pod první a třetí branku. "Ti kluci byli neuvěřitelní, stejně jako v předchozí sérii s Carolinou. Výrazně se podílí na výsledcích. Je ohromně důležité, že všechny čtyři lajny dokážou skórovat," řekl havířovský rodák.

V polovině třetí části dostal diváky do varu obránce Torey Krug, který bez helmy předvedl ukázkový hit na Roberta Thomase. "Takový zákrok mužstvo nabudí," uvedl Pastrňák.

Schenn: Rask je gólman světové třídy

Za porážkou St. Louis stálo i časté vylučování a slabá střelba. Zatímco Boston inkasoval čtyři trestné minuty, Blues o šest více. "Ztratili jsme kvůli tomu klid. Spousta kluků sedí na střídačce a je těžší se pro ně dostat zpátky do hry," podotkl hostující útočník David Perron.

Na Raska vyslal tým z Missouri pouze 20 střel. "Je to gólman světové třídy. Nejenže jsme na něj moc nestříleli, navíc jsme před ním nevytvořili žádný závar, teče, clonění. Usnadnili jsme mu to," konstatoval Schenn.

Druhé utkání je na programu opět v Bostonu v noci ze středy na čtvrtek od 2:00 SELČ.

Hokejisté Bostonu během tréninku na první finálové utkání o Stanleyův pohárVideo: Marian Hajda

Finále Stanleyova poháru - 1. zápas:
Boston Bruins - St. Louis Blues 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 23. C. Clifton (Kuraly, Nordström), 33. McAvoy, 46. Kuraly (Acciari, Chára), 59. Marchand - 8. B. Schenn (Schwartz, Bouwmeester), 21. Tarasenko (B. Schenn). Rozhodčí: Kozari, Sutherland - Racicot, Devorski. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Střely na branku: 38:20. Diváci: 17.565. Hvězdy zápasu: 1. Kuraly, 2. M. Johansson, 3. C. Clifton (všichni Boston). Stav série: 1:0.
Boston: T. Rask - McAvoy, Chára, Carlo, Krug, C. Clifton, Grzelcyk - Pastrňák, Bergeron, Marchand - Backes, Krejčí, DeBrusk - Heinen, Coyle, M. Johansson - Acciari, Kuraly, Nordström. Trenér: Bruce Cassidy.
St. Louis: Binnington - Pietrangelo, Edmundson, Parayko, Bouwmeester, Bortuzzo, C. Gunnarsson - Tarasenko, B. Schenn, Schwartz - D. Perron, Ryan O'Reilly, Blais - Thomas, Bozak, Maroon - A. Steen, Sundqvist, Barbašev. Trenér: Craig Berube.

Reklama

Související témata: