Hlavní obsah

Liverpool se dočkal, vyhrál Ligu mistrů! Pomohla rychlá penalta i žolík Origi

Zdeněk PavlisSport.cz
Aktualizováno

Po čtrnácti letech se fotbalový Liverpool znovu dočkal velkého triumfu. V madridském finále Ligy mistrů porazil brankou Salaha z penalty a trefou náhradníka Origiho v ostrovním klání Tottenham 2:0 a jeho hráči mohli zvednout nad hlavu trofej určenou vítězi Champions League. Pro německého kouče na lavičce Reds Jürgena Kloppa to znamená obrovskou úlevu. Se svými týmy hrál finále Ligy mistrů dvakrát a pokaždé prohrál, celkem šest jeho posledních finálových pokusů v Německu, Angli i na evropské scéně skončilo nezdarem. Od sobotní noci však pro něho bude sedmička šťastným číslem.

Finále Ligy mistrů vyhráli fotbalisté Liverpoolu.Video: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Lloris sice vytušil směr, kam bude egyptský exekutor penalty Salah pálit, ale stejně skočil do prázdna. Levačka liverpoolského kanonýra napálila míč nad francouzského gólmana. Na Estadio Wanda Metropolitano běžela teprve druhá minuta a Liverpool už vedl.

Maného šikovnost a nešťastný zákrok bránícího Sissoka mu k tomu pomohl. Legionář ze Senegalu se hned při prvním útočném výpadu Reds pokusil centrovat a trefil přitom bránícího soupeřova hráče do ruky. A to všechno už 23 vteřinách!

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Brankář Tottenhamu Hugo Lloris neměl proti penaltě liverpoolského Mohameda Salaha nárok.

Sudí Skomina se nerozpakoval ani chvíli. Zvláště, když i kolegové u videa mu rozhodnutí potvrdili.

Nařídil penaltu, Salah ji proměnil a stal se druhým nejrychlejším střelcem gólu ve finále Champions Legue. Jen Paolo Maldini v památném istanbulském finále před 14 lety pálil rychleji, neboť tehdy mu stačilo 50 sekund, aby překonal liverpoolského brankáře Dudeka.

Kane nebyl vůbec vidět

Finálová partitura byla od té chvíle daná. Liverpool vedl, nemusel se nikam hnát, stačilo disciplinovaně bránit a čekat na příležitost k rychlým výpadům. Tottenham měl sice optickou převahu, držení míče mluvilo v jeho prospěch, ale jeho ofenzivní snažení bylo jen platonické.

A nic na tom neměnilo, že se po dvou měsících objevil v sestavě uzdravený kapitán Harry Kane. Jenže dlouhá absence byla na kapitánovi Spurs příliš patrná, takže se za celou první půli dotkl jen jedenáctkrát balonu. Nejméně ze všech Pochettinových svěřenců, takže ostrovnímu rivalovi strach rozhodně nenaháněl.

Zase ten ruský youtuber

A to se přitom hrálo v pomalém, ba místy až rozšafném tempu, které ničím nepřipomínalo nejsledovanější fotbalovou partii pohárové Evropy.

Skvostné semifinálové zážitky nahradila nuda, z níž za celou první půli vybočila jen střela Robertsona, kterou Lloris vytáhl nad břevno a pak blonďatá slečna v plavkách s nápisem „Vitaly uncensored" tedy Necenzurovaný Vitalij.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Polonahá žena vběhla na trávník během finále Ligy mistrů.

Ruský youtuber Vitaly Zdrovetskiy žijící v USA se tak objevil po pěti letech znovu na fotbalové scéně. Při MS 2014 mezi Německem a Argentinou vnikl na Maracaná v Riu na trávník on sám, v Madridu na něho upozornila plavovláska...

Origi znovu hrdinou

Po změně stran už nebyla k vidění plavovláska a ani moc fotbalu. Tottenham sice v porovnání s prvním poločasem trochu ožil a tlačil se víc k bráně Reds, ale ani nasazení Moury nepomohlo.

Rána hrdiny semifinálové amsterdamské odvety deset minut před koncem sice přinutila Alssona k prvnímu pořádnému zákroku, ale protože šla doprostřed brány, liverpoolský brankář si s ní poradil. S trestným kopem Eriksena si věděl rady také, a protože Son a hlavičkující Alli nad ním také nevyzráli, udeřili podruhé hráči Reds.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp se proletěl pro triumfu ve finále Ligy mistrů nad hlavami hráčů.

Střídající Origi, který zařídil v semifinále s Barcelonou dvěma góly postup do finále, se stal znovu liverpoolským hrdinou. Tři minuty před koncem se k němu dostal po rohovém kopu míč a on tvrdou střelou výhru pečetil.

Po čtrnácti letech se tak stali Reds znovu vítězi Ligy mistrů a vynahradili si tudíž loňské zklamání v kyjevském finále, v němž podlehli Realu Madrid.

Finále fotbalové Ligy mistrů v Madridu:
Tottenham Hotspur - Liverpool FC 0:2 (0:1)
Branky: 2. Salah z pen., 87. Origi. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.) - Makkelie (video, Niz.). Bez karet. Diváci: 52.212.
Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Sissoko (74. Dier), Winks (66. Lucas) - Alli (82. Llorente), Eriksen, Son Hung-min - Kane. Trenér: Pochettino.
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum (62. Milner) - Salah, Firmino (58. Origi), Mané (90. Gomez). Trenér: Klopp.

Reklama

Související témata: