Hlavní obsah

Ruiz sesadil Joshuu z boxerského trůnu

Američan Andy Ruiz připravil britského boxera Anthonyho Joshuu o tituly profesionálního mistra světa v těžké váze organizací WBA, IBF a WBO. Zápas v New Yorku skončil velkým překvapením v 7. kole, kdy byl dosud neporažený Brit počtvrté počítán.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Andy Ruiz po vítězství nad Anthonym Joshuou.

Článek

Joshua měl dosud na kontě 22 vítězství a v zápase se soupeřem mexického původu byl velkým favoritem. Ruiz, přezdívaný Ničitel, totiž nastoupil do ringu jen jako náhradník za Američana Jarrella Millera, který byl pozitivně testován na doping. Podle světového žebříčku mu patřilo až čtrnácté místo a na přípravu měl jen pět týdnů. Favorizovaného soupeře však poslal celkem čtyřikrát k zemi a v sedmém kole rozhodčí zápas ukončil technickým k.o.

Joshua, olympijský vítěz z Londýna, dosud 21 z 22 zápasů v profiringu ukončil před limitem, ale v noci na neděli v Madison Square Garden nastoupil poprvé mimo britské ostrovy. Čelil mu soupeř, který byl sice o deset centimetrů menší, ale téměř o deset kilogramů těžší.

Britský šampion začal lépe a ve třetím kole poslal Ruize k zemi. Jenže téměř hned vzápětí se ocitl na zemi i Joshua a hned dvakrát a jen gong ho zachránil před rychlou porážkou. V dalších kolech se zdálo, že se favorit vzpamatoval, ale v šestém kole schytal k úžasu dvaceti tisíc diváků další tvrdé údery. V sedmém byl znovu dvakrát počítán a i když se i podruhé stihl postavit, byl viditelně otřesen, z nosu mu tekla krev a rozhodčí vyhlásil Ruize vítězem.

Devětadvacetiletý rodák z Kalifornie, který se vždy hlásí ke svým mexickým kořenům, si připsal třiatřicáté vítězství. Jedinou porážku utrpěl v prosinci 2016, kdy ho na Novém Zélandu zdolal domácí Joseph Parker v utkání o titul WBO. Druhý a ještě mnohem důležitější pokus získat mistrovský pás mu však vyšel dokonale. Agentura AP označila jeho výhru za podobnou senzaci, jako když v roce 1990 Buster Douglas připravil v Tokiu o tituly Mikea Tysona.

Joshua se omluvil, že zklamal

"Splnil se mi sen, pro tohle jsem tvrdě dřel. Jen nebe je limit," radoval se vítěz. Poděkoval otci, který ho v šesti letech přivedl do tělocvičny. "Nebýt jeho, tak tu dnes nejsem. Mám v sobě mexickou krev a dokázal jsem, že mexický styl v boxu existuje," řekl Ruiz.

Joshua chtěl v utkání pokračovat. "Mohl jsem boxovat dál, ale nesvádím prohru na rozhodčího. Omlouvám se svým fanouškům, že jsem je zklamal, ale dnes mě porazil dobrý boxer a jsem zvědavý, kam až dojde. Pro mě je i tohle součást cesty a já se vrátím," řekl po utkání.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Andy Ruiz slaví vítězství nad Anthonym Joshuou.

Porážka výrazně změnila jeho plány. Utkání s Tysonem Fury nebo Deontayem Wilderem, na něž se boxerský svět těšil, teď nepřicházejí v úvahu. Joshuův promotér Eddie Hearn hned po zápase potvrdil, že využijí klauzuli ve smlouvě a na konci roku bude odveta, tentokrát na britské půdě.

Náplastí pro Joshuu může být odměna ve výši 20 milionů dolarů, tedy více než 460 milionů korun. Tato částka ještě naroste o podíly z placených televizních přenosů. Vítězný Ruiz vydělal "jen" sedm milionů dolarů. I tak je to pro něj nejvyšší honorář, při prohře s Parkerem dostal otec pěti dětí milion dolarů. Odveta, která byla předběžně stanovena na 1. prosince, mu vynese ještě mnohem víc.

To, jak velké je to překvapení, potvrzují sázky. Kdo věřil Ruizovi bral minimálně dvanáctinásobek vkladu. Některé britské kanceláře však nabízely za jeho výhru před koncem zápasu dokonce kurz 25:1.

Reklama