Hlavní obsah

Kontaová - Vondroušová 5:7, 6:7Neskutečné! Vondroušová je ve finále French Open, britská favoritka nestačila

Aktualizováno

Sen se proměnil v realitu! Česká kometa Markéta Vondroušová porazila v semifinále French Open britskou tenistku Johannu Kontaovou 7:5, 7:6 a poprvé v kariéře si zahraje o titul na grandslamovém turnaji. Její soupeřkou bude v sobotu od 15:00 Australanka Ashleigh Bartyová, která porazila Amandu Anisimovovou z USA 6:7, 6:3, 6:3.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Markéta Vondroušová slaví postup do finále French Open

Článek
Fotogalerie

Vondroušová vstoupila do životního zápasu velmi nervózně. Při svém podání vyrobila dvě dvojchyby v řadě a úvodní game ztratila čistou hrou. I v dalším průběhu hry na kurtu vládla rodačka ze Sydney. Česká tenistka se prvního bodu dočkala až ve třetí hře po deseti vyhraných fiftýnech soupeřky.

Sokolovská jednička se však postupem času uklidnila, zpřesnila hru a po maratonském čtvrtém gamu vyrovnala na 2:2.

Nervózní zápas plný chyb z obou stran pokračoval očekávaným scénářem, kdy se Kontaová snažila o agresivní hru do forhendu Vondroušové, ta se pro změnu spoléhala na soupeřčiny chyby.

Ty však přicházely v páté hře především ze strany bývalé juniorské světové jedničky, která se nemohla spolehnout na jindy jistou hru od základní čáry, podruhé přišla o podání a prohrávala 2:3.

Vondroušová se v první polovině úvodního setu prakticky nedostávala k oblíbeným kraťasům, tempo hry diktovala její soupeřka. Klíčový moment prvního setu přišel za stavu 3:5 při podání české tenistky, která odvrátila i díky velké hrubce Britky tři setboly a snížila na 4:5. Následně prolomila podání Kontaové a srovnala na 5:5.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Johanna Kontaová v souboji s Markétou Vondroušovou

Devatenáctiletá česká kometa začala diktovat tempo hry, svou soupeřku si tradičními stopbaly lákala k síti, následně obhazovala a poprvé v zápase šla do vedení 6:5. A pestrá hra na Kontaovou fungovala, favoritka počtvrté přišla o svůj servis a první set tak patřil po 56 minutách Vondroušové.

Drama i ve druhém setu

Ve druhém setu přišla jako první o podání Vondroušová a prohrála 1:3. Kontaová se i nadále spoléhala především na razantní údery od základní čáry, většinu vítězných míčů získávala z forhendu.

Kontaová se držela své celodvorcové agresivní hry, českou tenistku se snažila zatlačit daleko za základní čáru, což se jí dařilo. Svěřenkyně Jana Hernycha se blízko prolomení soupeřčina podání dostala za stavu 3:4, Britka však nebezpečí zažehnala.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Markéta Vondroušová na letošním French Open v Paříži září.

To se jí však už nepovedlo za stavu 4:5, kdy při vlastním podání vyrobila na svůj setbol dvojchybu a bylo vyrovnáno. Australská rodačka evidentně znervózněla a další game při podání Vondroušové ztratila čistou hrou.

Kontaová si však s těžkou situací poradila, vyrovnala na 6:6 a o osudu druhé sady tak musel rozhodnout tiebreak. Vondroušová ho začala lépe, šla do vedení 3:1. Britka však klíčové okamžiky utkání nezvládala, i ve zkrácené hře pomohla své soupeřce lacinou chybou a ta šla do vedení 4:2. Česká tenistka si již šanci nenechala ujít, tiebreak vyhrála 7:2 a slaví senzační úspěch.

Český tenis tak má podruhé za sebou zastoupení v grandslamovém finále, na letošním Australian Open bojovala marně o titul Petra Kvitová s Naomi Ósakaovou.

Vondroušová má díky finálové účasti jistotu, že se v žebříčku posune minimálně na šestnácté. Se svou sobotní soupeřkou Ashleigh Bartyovou se doposud utkala dvakrát, obě utkání prohrála.

Reklama

Pavouk - French Open 2019 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Česká republika K. Siniaková Spojené státy M. Keysová (14.)
    2 : 6; 4 : 6
  • Spojené státy S. Keninová Austrálie A. Bartyová (8.)
    3 : 6; 6 : 3; 0 : 6
  • Rumunsko S. Halepová (3.) Polsko I. Swiateková
    6 : 1; 6 : 0
  • Spojené státy A. Anisimovová Španělsko A. Bolsová
    6 : 3; 6 : 0
  • Spojené státy S. Stephensová (7.) Španělsko G. Muguruzaová (19.)
    6 : 4; 6 : 3
  • Chorvatsko D. Vekičová (23.) Velká Británie J. Kontaová (26.)
    2 : 6; 4 : 6
  • Česká republika M. Vondroušová Lotyšsko A. Sevastovová (12.)
    6 : 2; 6 : 0
  • Estonsko K. Kanepiová Chorvatsko P. Martičová (31.)
    7 : 5; 2 : 6; 4 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy M. Keysová (14.) Austrálie A. Bartyová (8.)
    3 : 6; 5 : 7
  • Rumunsko S. Halepová (3.) Spojené státy A. Anisimovová
    2 : 6; 4 : 6
  • Spojené státy S. Stephensová (7.) Velká Británie J. Kontaová (26.)
    1 : 6; 4 : 6
  • Česká republika M. Vondroušová Chorvatsko P. Martičová (31.)
    7 : 6; 7 : 5
  • Semifinále

  • Austrálie A. Bartyová (8.) Spojené státy A. Anisimovová
    6 : 7; 6 : 3; 6 : 3
  • Velká Británie J. Kontaová (26.) Česká republika M. Vondroušová
    5 : 7; 6 : 7
  • Finále

  • Austrálie A. Bartyová (8.) Česká republika M. Vondroušová
    6 : 1; 6 : 3