Hlavní obsah

Jihlava si nedá pokoj: Měli jsme informace, že nás poškodí. Zvažte opakování baráže

Praha

Výměna názorů pokračuje. Jihlava pociťující křivdu po špatných verdiktech rozhodčích v baráži s Karvinou o první fotbalovou ligu neustává v kritice příslušných fotbalových orgánů, dokonce nabízí ke zvážení revoluční krok. Aby baráž byla opakována! K něčemu takovému v historii na domácí scéně nedošlo. Zřejmě jen těžko by se pro to hledala opora ve stávající fotbalové legislativě.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zklamaní fotbalisté Jihlavy. Doma jen remizovali s Karvinou a musí na první ligu na další rok zapomenout.

Článek

„Náš klub podal řídícímu orgánu soutěže podnět k tomu, aby zvážil nařízení opakování obou utkání baráže, popřípadě pouze odvetného utkání v Jihlavě, což by byl nepochybně krok, který by mohl získat důvěru veřejnosti v regulérnost soutěží a pomohl by ke spravedlnosti," píší Jihlavští v novém prohlášení.

S první kritikou výzvou přišli už 4. června hned po nezdaru v baráži o první ligu s Karvinou. Ostře se pustili do komise rozhodčích a do dalších fotbalových orgánů.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Kapitán Jihlavy Lukáš Vaculík si ostře vysvětluje po zápase s hlavním rozhodčím Martinem Nenadálem jeho výkon.

Šéf asociace Martin Malík jim odpověděl, ať svá tvrzení opřou o důkazy a obrátí se v případě zjevných nekalostí na policii. Komise rozhodčích mezitím sáhla k poměrně razantním trestům vůči rozhodčím, jejichž verdikty vzbudily nevoli.

Na listinu pro ročník 2019/2020 mj. nezařadila oba hlavní sudí barážového dvojutkání Martina Nenadála a Milana Matějčka. „Současně zástupci komise vyjádřili lítost nad průběhem baráže," připomínají Jihlavští, zůstávají ovšem notně rozhořčeni.

„Osobní odpovědnost zástupci komise odmítli. Z pohledu našeho komise obětovala oba rozhodčí (asistentů obou utkání se opatření nijak nedotklo) na časově nespecifikovanou dobu (půl roku, rok?) a pouze na oko celý problém vyřešila. Pro náš klub však zcela neuspokojivě, když si lze jen stěží představit, že třetí den po skončení baráže mohla komise provést jakékoliv hlubší šetření obou duelů. Naopak postup komise v nás vyvolává jen další pochybnosti a je patrné, že se snaží problém bagatelizovat a zamést pod stůl," stěžují si zástupci FC Vysočina, podle jejichž dřívějšího vyjádření se fotbal vrátil do "starých časů". Problémů se sudími z jejich pohledu přibývalo.

Komise se již v reakci na první prohlášení vyjádřila, že v průběhu sezony neměla žádné náznaky, že by si Jihlavští stěžovali na výkony arbitrů. Spíše vnímala chválu. Naproti tomu vedení Jihlavy teď tvrdí, že před prvním zápasem baráže kontaktovalo představitele FAČR, předsedu komise rozhodčích a zástupce LFA s tím, že má informace, že jejich tým bude rozhodčími v baráži poškozen.

„Ředitel klubu hovořil v den utkání s předsedou komise rozhodčích a předmětem hovoru nebylo chválení sudích, ale naopak apel na to, aby předseda zajistil regulérnost baráže právě v návaznosti na informace, které klub z několika stran dostal. Předseda komise pan Chovanec ujišťoval, že se klub nemá čeho bát. Není také pravdou, že by si klub na rozhodčí během ročníku nestěžoval, když stačí připomenout vymyšlenou rozhodující penaltu v 88. minutě utkání MOL Cupu - Opava vs. FC Vysočina," stojí dále v jihlavském prohlášení

Vedení klubu se pozastavuje i nad dalšími vyjádřeními. „Místopředseda VV FAČR Roman Berbr v podstatě řekl, že si LFA (Ligová fotbalová asociace) může za průběh baráže sama nenasazením VAR (video rozhodčí). Předseda VV FAČR Martin Malík označil naší reakci za nekonstruktivní a hysterickou."

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Výměna názorů po utkání mezi Příbramí a Zbrojovkou Brno.

Jihlavští připomínají, že došlo i k poškození Zbrojovky Brno v dvojzápase s Příbramí. Reakce komise je ale podle nich nepřiměřeně chabá. „Pokud ani po průběhu prvního utkání není schopna učinit opatření k zajištění regulérnosti utkání (například změna delegace nasazením některého z top českých sudích), pak to považujeme za profesní a osobní selhání vedení komise rozhodčích. Nutno pak podotknout, že rozhodčí by měli rozhodovat správně a nestranně i pokud se na utkání VAR nenachází. Pokud v tomto pan místopředseda Berbr hází odpovědnost na LFA, nemůžeme s tím souhlasit. Odpovědnost za přípravu a kvalitu rozhodčích má jednoznačně FAČR."

Klub hodlá iniciovat setkání majitelů klubů se snahou řešit nadnesené problémy týkající se komise rozhodčích. „Současně chceme debatovat o krocích k zajištění nezávislosti komise a posílení kontroly klubů nad její nezávislostí (viz. například člen komise, který deleguje rozhodčí, by mohl být navržen kluby apod.)," píše se také v prohlášení.

Nové prohlášení jihlavského klubu už vedení svazu nechtělo komentovat. "Předseda fotbalové asociace Martin Malík reagoval na tu původní otevřenou výzvu jihlavského klubu jasnou nabídkou k debatě obou dvou zmíněných stran nad aktuální situací kolem rozhodčích. Pokud jihlavský klub ale chce celou situaci řešit vyřizováním si vzkazů skrze média, tak Fotbalová asociace to dělat nebude," řekl později pro ČTK mluvčí FAČR Michal Jurman.

Reklama

Související témata: