Hlavní obsah

Populární americká běžkyně Grunewaldová podlehla rakovině. Bylo jí 32 let

Minneapolis/Praha

Doběhla do cíle mnoha závodů. Nejdůležitější z bitev ale bohužel prohrála. Americká atletka Gabriele Grunewaldová zemřela v úterý ve věku 32 let v americkém Minneapolisu. Na sociální síti Twitter o tom informoval její manžel. S rakovinou bojovala od roku 2009.

Foto: Sport.cz

Americká atletka Gabriele Grunewaldová podlehla rakovině.

Článek

Její velkou motivací bylo probojovat se na Olympiádu 2020 v Tokiu. Grunewaldová však po dlouhém boji se zákeřnou nemocí dva týdny před třiatřicátými narozeninami zemřela. Rakovinu jí diagnostikovali poprvé v roce 2009. Po několika léčbách se nemoc neustále vracela.

Rodačka z Perhamu trpěla adenoidním cystickým karcinomem. Od roku 2009 absolvovala několik operací a léčebných procedur, definitivně rakovinu porazit se jí ale nepodařilo.

O svém dlouhém boji pravidelně psala na sociální sítě. Svým zápalem pro atletiku i přes nepřízeň osudu motivovala mnoho lidí a ve sportovním světě byla díky tomu populární.

Grunewaldová běhala na tratích od 800 do 5000 metrů. Na kontě měla několik úspěchů. Na distanci 3000 metrů byla americkou šampionkou z roku 2014. V téže sezoně na světovém halovém mistrovství 2014 v Polsku doběhla na deváté příčce.

„Mé jizvy na těle představují přežití," napsala letos na svůj Facebook. „Přinutilo mě to přijmout mé tělo takové, jaké je, a cítit jeho sílu. Mé jizvy jsou zároveň hmatatelným důkazem nemoci, která jinak očím zůstává skryta. Ty jizvy vyprávějí můj životní příběh a já jsem hrozně šťastná, že ještě není konec," napsala tehdy.

Reklama