Hlavní obsah

Sparta dolaďuje pátou posilu, Kaya a spol. se na start přípravy vracejí, Vácha je v béčku

Praha
Aktualizováno

Čtyři nové akvizice už mají, pátou dolaďují. Fotbalová Sparta zahajuje letní přípravu i s čerstvou posilou Michalem Trávníkem z Jablonce. Již před reprezentačním záložníkem získala útočníka Libora Kozáka z Liberce, záložníka Ladislava Krejčího z Brna a norského obránce Andrease Vindheima z Malmö. Momentálně pracuje ještě na příchodu stopera Davida Lischky z Jablonce. Vrátili se někteří hráči z hostování, třeba turecký obránce Semih Kaya. Lukáš Vácha se připravuje s béčkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal (vlevo) a Lukáš Vácha se na Olympijském stadiónu v Římě radují z postupu Sparty do čtvrtfinále Evropské ligy.

Článek

Letenského mužstva se chopil nový trenér Václav Jílek. Z Olomouce si přivedl Jiřího Saňáka, druhým asistentem je Michal Horňák, který dokončil minulou sezonu jako dočasný hlavní kouč. Ze starého realizačního týmu tak chybí Radoslav Kováč či Daniel Zítka.

S mužstvem naopak zahájili přípravu záložník Tal Ben Chaim či stoper Semih Kaya, po Africkém poháru se vrátí také Georges Mandjeck. Dostanou šanci vybojovat si místo v týmu.

„Většinu hráčů znám, nebo jsem k nim měl blízko. Navrátilce jsem ale neznal a je otázka nejbližšího vývoje, abych se s nimi hlavně na hřišti seznámil," avizuje trenér Václav Jílek.

Pamětník titulu v nové roli

Jeden z mála pamětníků posledního titulu Lukáš Vácha se stal lídrem nově založeného béčka ve třetí lize.

„Nebude pokračovat v áčku a chci mu moc poděkovat za to, co pro Spartu odvedl. Byl tady dlouhou dobu. Idea je, že on by měl být lídr pro mladší kluky," vysvětluje sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Ambice je hned postoupit do druhé ligy. Máme s Vašonem dohodu, že kdyby přišla zajímavá nabídka, tak za něj nebudeme požadovat žádné odstupné," dodává.

V rekonvalescenci pokračují Bořek Dočkal, Václav Drchal, Lukáš Juliš (návrat z hostování v Bohemians Praha 1905), Filip Panák a Matěj Pulkrab. Na odchodu jsou Vukadin Vukadinović a Bogdan Vatajelu.

"Na oba máme nabídky, řešíme s potenciálními novými kluby jejich budoucnost," předesílá Rosický.

Lischka přichází na druhý pokus

Na spadnutí je příchod stopera Davida Lischky z Jablonce. Na Letné se objevil již v zimě, jeho kariéru však zastavila operace srdce. Teď se k fotbalu vrací a měl by vyřešit dlouhodobé sparťanské problémy se stoperskou dvojicí.

„Snad přestup dobře dopadne. Bylo by ideální postavit zlepšení defenzivy na něm, ale měl své problémy, půl roku nehrál fotbal. Nároky budou na Davida postupné, nebereme to zhurta. Nehodíme na něj všechno rovnou," ujišťuje Rosický.

Reklama

Související témata: