Hlavní obsah

Bývalý předseda UEFA Platini byl zadržen kvůli vyšetřování korupce při volbě MS v Kataru

zp, rjm, mmSport.cz
Aktualizováno

Bývalý předseda UEFA Michel Platini byl v úterý zadržen kvůli výslechu v souvislosti s vyšetřováním korupce při volbě Kataru pořadatelem fotbalového MS 2022. Soudní zdroje ve Francii potvrdily, že byl převezen do Úřadu pro boj proti korupci soudní policie v Paříži. Podle některých informací se zmíněný úřad dokonce zajímá, jakou roli sehrál trojnásobný držitel Zlatého míče Platini při volbě Ruska pořadatelem světového šampionátu v loňském roce.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Bývalý předseda UEFA Michel Platini byl zadržen kvůli výslechu v souvislosti s vyšetřováním korupce při volbě Kataru pořadatelem fotbalového MS 2022.

Článek

Legenda světového fotbalu třiašedesátiletý Platini byl zadržen protikorupční policií v Nanterres na předměstí Paříže. Mezi podezřelými je i Claude Gueant – blízký poradce bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Zadržena byla i tehdejší poradkyně pro sport Sophie Dionová. Zatímco Guéant byl  propuštěn, Dionová a Platini zůstali úřadu k dispozici. Podle zákona mohou být bez obvinění zadržováni 48 hodin.

Platini, který byl během hráčské kariéry dlouhá léta kapitánem francouzské reprezentace, byl od ledna roku 2007 do prosince 2015 prezidentem UEFA. Poté, co se provalila aféra s platbou dvou milionů švýcarských franků (1,8 milionu eur), kterou dostal za poradenské služby od bývalého předsedy FIFA Seppa Blattera, však musel ve funkci skončit.

Etická komise FIFA mu následně zakázala na šest let činnost ve fotbale. Po odvolání k CAS byl Platinimu trest snížen na čtyři roky.

On sám veškerá obvinění popřel a tvrdil, že obdržená platba od Blattera byla naprosto legitimní. I proto podal u švýcarských a francouzských soudů čtyři žaloby.

„Šlo o komplot a spiknutí. Vím, že FIFA mi nikdy nepomůže a že jen civilní soudy vyjeví spravedlnost," odmítá dál veškerá obvinění Platini.

Trest mu vyprší v říjnu tohoto roku a jak sám několikrát avizoval, byl připraven na velký comeback. Hodně nelibě totiž nesl, že předsedou FIFA byl opětovně zvolen jeho někdejší přítel Infantino, s nímž se po aféře rozkmotřil na život a na smrt.

„Beze mne by se nikdy nestal generálním sekretářem FIFA, natož pak prezidentem," prohlásil několikrát Platini.

Nyní ovšem čelí dalšímu policejnímu vyšetřování v souvislosti s přidělením pořadatelství mistrovství světa 2022 Kataru a podle některých zdrojů i šampionátu 2018 v Rusku.

Není to ale poprvé. Už před pěti lety se objevila informace, že Platini měl obdržet od bývalého předsedy Ruské fotbalové asociace a místopředsedy FIFA Vjačeslava Koloskova cenný obraz španělského malíře Pabla Picassa, aby při volbě pořadatele MS 2018 preferoval Rusko. Loni v prosinci prohledávala policie Platiniho sídla v Saint Cloud i Nyonu a po obrazu pátrala.

Platini však důrazně popřel, že by podobný dar obdržel.

V souvislosti s volbou Kataru za pořadatele MS 2022 vznesl obvinění proti Platinimu samotný bývalý předseda FIFA Sepp Blatter. Podle něho po obědě v Elysejském paláci za přítomnosti korunního prince Kataru v listopadu 2010 vyslyšel přání bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a souhlasil, že místo pro USA bude hlasovat pro Katar.

Údajně mělo jít o politické a ekonomické zájmy Francie, čemuž následný vstup šejků z Dauhá do některých francouzských společnosti i třeba vstup Qatari BeIN Sports do klubu Paris Saint Germain nasvědčoval.

„Dá se to vykládat jako podprahové poselství, ale Nicolas Sarkozy, s nímž se znám od roku 1999, mi nic neukládal. Chtěl jsem, aby mistrovství světa bylo organizováno v té části světa, která ho nikdy nehostila. Vždy jsem jednal transparentně, a proto jsem hned po skončení oběda v Elysejském paláci volal Seppa Blattera a informoval ho nejen o přítomnosti katarského prince, ale i tom, jak budu hlasovat. I s tím, že tisk můj hlas pro Katar stejně dřív nebo později odhalí," vysvětloval Platini své rozhodnutí.

V minulosti ale Platini připustil, že nešlo jen o oběd s prezidentem Francie a katarským korunním princem. Přiznal, že se krátce před volbami sešel s katarským fotbalovým funkcionářem Muhammadem bin Hammámem. I ten je v současnosti distancovaný, protože měl uplatit různé funkcionáře FIFA celkovou částkou pět milionů dolarů, aby hlasovali při volbě v roce 2010 pro Katar.

Katar nakonec v boji o pořadatelství vyhrál nad USA čtrnácti hlasy proti osmi. „Platini svým rozhodnutím úplně změnil hru o pořadatelskou zemi," osočil někdejšího prezidenta UEFA bývalý šéf FIFA Blatter, který kvůli prokázané korupci musel rovněž ve funkci skončit.

Reklama