Hlavní obsah

Tak to je síla, 406 kilo v rukou! Čech stanovil nový světový rekord

Zdolal hranici, kterou mělo v hlavě hodně lidí na světě, ale nikdo ji před ním ještě nedokázal překonat. Na Ukrajině proběhly dva velké šampionáty siláků. Prvním z nich byl World Deadlift Championship ve váze do 105 kilogramů. Boj o titul mistra světa v mrtvém tahu a zároveň snaha o překonání světového rekordu o váze 402 kg, který držel Američan Adam Derks. Ten byl překonán, 406 kilo dal Jiří Tkadlčík.

Jiří Tkadlčík a historický zápis, pokořil 406 kilo!Video: Archiv: Jiří Tkadlčík

 
Článek

"Musel jsem se rozhodnout. Buď si nechám utéct světový rekord v deadliftu a především smažu svůj sen zvednout přes 400 kg na závodech, tedy oficiálně, ne tréninkově, ale možná tím uspořím energii na zbytek závodu a šampionátu, a nebo si vezmu svěťák, titul, rekord, a pak se děj vůle Boží," popsal své pocity Tkadlčík.

"Loni jsem dal na mistrovství světa, které mělo stejný průběh, přednost celkovému vítězství, letos jsem to otočil a vybral si spíš deadlift," vysvětlil třicetiletý rodák z Přerova.

Kam až se dostane?

Tkadlčík si nechal naložit rovných 406 kilo, což byla meta dostačující pro zisk titulu i rekordu, a poměrně hladkým pozvedem si skutečně splnil cíl, který měl stanoven. Stal se nejen mistrem světa v deadliftu střední váhové kategorie, ale i držitelem světového rekordu napříč všemi federacemi.

"Jsem strašně šťastnej, že jsem se takhle rozhodl, protože tohle číslo na takových závodech je naprosto nezpochybnitelný, a já mám rád čistej stůl a všechno pěkně potvrzený. Ve svý hlavě jsem si teď odemkl neskutečný čísla, protože jsem cítil, že kdybych musel, dal bych i 410 a víc."

Reklama