Hlavní obsah

Halepová - Čang Šuaj 7:6, 6:1Halepová je semifinalistkou Wimbledonu, Serena udolala krajanku a čeká ji Strýcová

Londýn/Praha
Aktualizováno

Favoritky nedopustily překvapení! Rumunka Simona Halepová si podruhé v kariéře zahraje semifinále Wimbledonu. Bývalá světová jednička zdolala v úterním prvním čtvrtfinále Čang Šuaj z Číny 7:6 a 6:1. V semifinále je i sedminásobná wimbledonská šampionka Serena Williamsová z USA, která udolala krajanku Alison Riskeovou po setech 6:4, 4:6 a 6:3 a její příští soupeřkou bude Barbora Strýcová.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Simona Halepová si zajistila postup do semifinále Wimbledonu

Článek

Soupeřkou Halepové, loňské královny antukového Roland Garros, v boji o finále mohla být na londýnské trávě Karolína Muchová. Česká wimbledonská debutantka však nakonec podlehla osmé nasazené Elině Svitolinové z Ukrajiny 5:7 a 4:6.

Bitvu o semifinále vyhrála také Barbora Strýcová, která na centrkurtu zastavila přemožitelku Petry Kvitové domácí Johannu Kontaovou po setech 7:6 a 6:1. Rodačka z Plzně se nyní utká se sedminásobnou vítězkou Wimbledonu Serenou Williamsovou, která zdolala krajanku Alison Riskeovou po setech 6:4, 4:6, 6:3 a  podvanácté v kariéře postoupila v All England Clubu do semifinále.

Jedenáctá nasazená Serena Williamsová měla s Riskeovou plné ruce práce. S krajankou, která o kolo dříve vyřadila světovou jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie, ztratila pětkrát servis, ale v koncovce ukázala svou sílu. Když už se zdálo, že uvadá, přidala na razanci, hrála i chytře a zvítězila. "Když se cítím dobře, tak si věřím a jsem hrozbou, protože tuhle hru miluju," řekla Williamsová.

Williamsová útočí na Navrátilovou

Williamsová nastřílela 49 vítězných míčů a duel ukončila devatenáctým esem. Připsala si 97. výhru ve wimbledonské dvouhře a osamostatnila se na druhém místě. Lepší je pouze devítinásobná vítězka turnaje Martina Navrátilová (120).

Halepová nezačala čtvrtfinále s Číňankou dobře a prohrávala 0:3. Trpělivou hrou od zadní čáry vývoj otočila a set získala v tie breaku poměrem 7:4. Druhou sadu už měla pod kontrolou. "Bojovala jsem, i když jsem byla dole. Ona hrála dost tvrdě a dobře, ale snažila jsem se vydržet a povedlo se mi to skvěle," řekla Halepová.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Simona Halepová je podruhé v kariéře v semifinále Wimbledonu

V semifinále Wimbledonu si zahrála poprvé v roce 2014, kdy podlehla Kanaďance Eugenii Bouchardové. "Hraju teď nejlepší tenis na trávě v kariéře," řekla Halepová. Zápas Muchové se Svitolinovou sledovat nebude. "Obě znám," řekla.

První tie break za stavu 12:12 vyhráli deblisté

První tie break v rozhodujícím setu v historii tenisového Wimbledonu vyhrála australsko-finská dvojice John Peers a Henri Kontinen. Osmí nasazení deblisté porazili v 3. kole Američana Rajeeva Rama a Brita Joea Salisburyho za čtyři a půl hodiny 7:6, 6:4, 3:6, 4:6 a 13:12. Na londýnské trávě se hraje rozhodující zkrácená hra až za stavu 12:12.

Wimbledon opustil tradici hrát rozhodující set až do té doby, než jeden ze soupeřů zvítězí rozdílen dvou gamů, po loňském turnaji. V semifinále mužské dvouhry se tehdy Jihoafričan Kevin Anderson a Američan John Isner přetahovali šest a půl hodiny až do stavu 26:24 v pátém setu.

Druhý nejdelší zápas v historii All England Clubu způsobil problémy v programu a zanechal Andersona vyčerpaného před finále se Srbem Novakem Djokovičem, které pak ve třech setech prohrál.

Posledním grandslamem bez tie breaku v rozhodujícím setu zůstalo pařížské Roland Garros. Na US Open se hraje již delší dobu klasická zkrácená hra za stavu 6:6 do sedmi bodů, na Australian Open od letoška novinka v podobě tie breaku do 10 bodů.

Murray s Williamsovou jdou dál

Hvězdný tenisový pár Andy Murray, Serena Williamsová nezaváhal ani v druhém kole wimbledonské smíšené čtyřhry. Bývalé singlové světové jedničky postoupily na londýnské trávě do osmifinále po výhře 7:5, 6:3 nad Francouzem Fabricem Martinem a Američankou Raquel Atawovou.

Foto: Carl Recine, Reuters

Andy Murray a Serena Williamsová se domlouvají na taktice ve 2. kole smíšené čtyřhry.

Domácí Brit Murray s Američankou Williamsovou bavili diváky na zaplněném centrálním dvorci kvalitním tenisem přes hodinu a půl. První mečbol proměnil Murray, jenž se vrací po operaci kyčle a nehraje dvouhru, esem. Williamsová bude ve čtvrtek soupeřkou Barbory Strýcové v semifinále dvouhry.

V osmifinále mixu čeká hvězdný pár, fanoušky přezdívaný "Murrena" či "Serandy", zatím nejtěžší zkouška. Postaví se jim nejvýše nasazený pár Bruno Soares z Brazílie a Američanka Nicole Melicharová. Brněnská rodačka Melicharová dnes vypadla společně s Květou Peschkeovou ve čtvrtfinále čtyřhry a neobhájí tak loňské finále.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 38 milionů liber):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Halepová (7-Rum.) - Čang Šuaj (Čína) 7:6 (7:4), 6:1
S. Williamsová (11-USA) - Riskeová (USA) 6:4, 4:6, 6:3.
Zápasy českých zástupců najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Wimbledon 2019 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Austrálie Ashleigh Bartyová (1) Spojené státy Alison Riskeová
    6 : 3; 2 : 6; 3 : 6
  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Španělsko Carla Suárezová (30)
    6 : 2; 6 : 2
  • Česká republika Barbora Strýcová Belgie Elise Mertensová (21)
    4 : 6; 7 : 5; 6 : 2
  • Velká Británie Johanna Kontaová (19) Česká republika Petra Kvitová (6)
    4 : 6; 6 : 2; 6 : 4
  • Ukrajina Elina Svitolinová (8) Chorvatsko Petra Martičová (24)
    6 : 4; 6 : 2
  • Česká republika Karolína Muchová Česká republika Karolína Plíšková (3)
    4 : 6; 7 : 5; 13 : 11
  • Rumunsko Simona Halepová (7) Spojené státy Cori Gauffová
    6 : 3; 6 : 3
  • Čína Čang Šuaj Ukrajina Dajana Jastremská
    6 : 4; 1 : 6; 6 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Alison Riskeová Spojené státy Serena Williamsová (11)
    4 : 6; 6 : 4; 3 : 6
  • Česká republika Barbora Strýcová Velká Británie Johanna Kontaová (19)
    7 : 6; 6 : 1
  • Ukrajina Elina Svitolinová (8) Česká republika Karolína Muchová
    7 : 5; 6 : 4
  • Čína Čang Šuaj Rumunsko Simona Halepová (7)
    6 : 7; 1 : 6
  • Semifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Česká republika Barbora Strýcová
    6 : 1; 6 : 2
  • Rumunsko Simona Halepová (7) Ukrajina Elina Svitolinová (8)
    6 : 1; 6 : 3
  • Finále

  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Rumunsko Simona Halepová (7)
    2 : 6; 2 : 6