Hlavní obsah

Plzeň - Olomouc 3:1Plzeň zlomila Olomouc v přesilovce, výhru trefil Kopic

MinutaMin. Tým Hráč Akce
34. Plšek (penalta) 0 : 1
40. Kayamba 1 : 1
72. Kopic 2 : 1
90. Kovařík 3 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň

Fotbalisté Plzně v úvodním kole nové sezony první ligy otočili zápas s Olomoucí. V Doosan Areně sice prohrávali po proměněné penaltě Plška, ještě do přestávky srovnal Kayamba, po přestávce po vyloučení Yunise góly Kopice a Kovaříka domácí obrat dokonali (3:1).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují gól Jana Kopice na 2:1 v zápase s Olomoucí.

Článek
Fotogalerie

Plzeň vyrukovala na soupeře už bez dlouholetých opor Petržely (odešel do Slovácka), Bakoše (stal se asistentem kouče Vrby) a Koláře (nový sportovní manažer mládeže Viktorie). Po několikaměsíční pauze zaviněné těžkým poraněním kolena v soutěžním utkání nastoupil Krmenčík. Naposledy hrál koncem října proti Slovácku. Naopak chyběl kapitán Hubník, kterému se vrátily zdravotní problémy ze závěru uplynulé sezony.

V základní sestavě Viktorie se objevila jedna letní posila, exolomoucký záložník Kalvach. Právě on jako první ohrozil bývalé spoluhráče, jeho ránu Reichl zneškodnil s velkou námahou. Hanáci kontrovali Plškem, jehož gólovou střelu stačil Hejda srazit na roh. Vzápětí se po stříleném centru vrhnul skluzem Krmenčík, horní polovinou těla poslal balon těsně vedle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Krmenčík z Plzně během utkání s Olomoucí po jedné ze zahozených šancí.

V 24. minutě spálil tutovku Čermák, kterému míč nachystal jako na podnosu Kopic. Domácí záložník z deseti metrů pálil nad. O tři minuty později bušil vzteky do tyče Krmenčík, který nedokázal usměrnit do brány centr Řezníka. Tlak Viktorie narůstal, blízko vedoucí trefy byl opět Čermák, ale ani tentokrát netrefil.

Nečekaně však udeřilo na druhé straně. Hejda fauloval v pokutovém území Yunise, Plšek penaltu s přehledem proměnil. Viktoria prohrávala, navíc ztratila stopera Hejdu, který se zranil při obranném zákroku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Plšek (druhý zleva) ze Sigmy proměňuje penaltu proti Plzni.

Hosté, které poprvé v nejvyšší soutěži vedl trenér Látal, byli naopak na koni, parádním pokusem se blýskl Houska. V závěru poločasu ale ve vlastní šestnáctce nechali luxusní prostor Kaymabovi, který ze vzduchu umístil do sítě nadýchaný centr Čermáka. Pro konžského záložníka to byla premiérová ligová trefa za Plzeň, ze samé radosti vystřihl parádní salto.

Po přestávce to dvakrát v rychlém sledu neúspěšně zkoušel Krmenčík. Viktoria sice měla převahu, prosazovala se i po stranách, všechny centry ale pozorná obrana hostů odvracela.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují gól Jana Kopice na 2:1 v zápase s Olomoucí.

Tlak domácích se ještě zvýšil po vyloučení Yunise, který v 71. minutě za úder loktem v souboji obdržel druhou žlutou kartu. Přesilovku Plzeň využila bleskově. Uběhlo sotva šedesát vteřin, agilní Kopic se obtočil kolem obránce a sám před Reichlem nezaváhal.

Kopic mohl zvýšit v 85. minutě, tentokrát ho ale Reichl vychytal. Jeho šanci předcházela nezvyklá situace, kdy žlutou kartu za protesty vyfasoval hostující kouč Látal. Karetní trest pro trenéry je součástí balíčku nových pravidel.

Sigma v závěru hrála vabank, v nastavení mohla srovnat Štěrbou. Vzápětí z brejku ji z brejku definitivně srazil do kolen Kovařík.

1. kolo první fotbalové ligy:
Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 3:1 (1:1)
Branky: 40. Kayamba, 72. Kopic, 90.+4 Kovařík - 34. Plšek z pen. Rozhodčí: Pechanec - Flimmel, Melichar - Adam (video). ŽK: Kopic, Kayamba - Štěrba, Greššák, Falta, Yunis, Vepřek, Radoslav Látal (trenér). ČK: 70. Yunis. Diváci: 9611.
Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda (34. Pernica), Brabec, Limberský - Hrošovský, Kalvach - Kayamba, Čermák, Kopic (88. Kovařík) - Krmenčík (78. Chorý). Trenér: Vrba.
Olomouc: Reichl - Sladký, Beneš, Štěrba, Vepřek (90. Zmrzlý) - Texl (70. Pilař), Houska, Greššák, Plšek (81. Nešpor), Falta - Yunis. Trenér: Radoslav Látal.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava