Hlavní obsah

Sparta - Jablonec 2:0Šestnáctiletý talent smazal letenskou nulu a Kanga výstavním gólem první výhru jistil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
62. Hložek 1 : 0
83. Kanga 2 : 0
Záznam online reportáže

Pět dnů před 17. narozeninami oslavil středeční prodloužení smlouvy a stal se letenským hrdinou. Stále ještě šestnáctiletý Adam Hložek se postaral o vítěznou trefu. Fotbalisté pražské Sparty v utkání 2. ligového kola porazili Jablonec 2:0 a zareagovali na úvodní porážku se Slováckem. Druhou branku přidal výstavní trefou Guélor Kanga.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký brankář Vlastimil Hrubý likviduje šanci sparťanskému útočníkovi Liboru Kozákovi.

Článek
Fotogalerie

Sportovní ředitel Tomáš Rosický již během rozcvičky u postranní čáry bedlivě sledoval, jak se na zápas chystají i čtyři noví muži ve sparťanské základní sestavě. Radakovič, Krejčí, Hašek a Plavšič nahradili Kayu, Karlssona, Trávníka a Zahustela. Kouč Rada pak při jablonecké nouzi o stopery vytáhl odchovance Váňu, který se ve třiceti letech dočkal ligového debutu.

Úvodní dvě ligová kola Sparta prohrála naposledy v roce 1978, a tak se musela mít na pozoru, aby historický zápis nezopakovala.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Útočník Sparty Libor Kozák po zmařené šanci proti Jablonci.

Domácí již ve třetí minutě rozvlnili síť, po Haškově rohu se hlavou trefil Hložek. Kvůli faulu Krejčího na brankáře Hrubého však gól neplatil. Slibnou šanci nevyužil Hašek a Kozák dokonce netrefil mezi tyče z malého vápna před odkrytou brankou.

Tlak Sparty pokračoval, ve 26. minutě po Kangově rohu trefil Hložek hlavou břevno a Kozák z dorážky těsně přestřelil. Na druhé straně měl do přestávky větší šanci jen Jovovič.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Gólová střela Adama Hložka (zcela vpravo) míří za záda jabloneckého brankáře Vlastimila Hrubého.

Úvodní šanci druhé půle nachystal chybující debutant Váňa pro Kozáka, letenský kapitán však ani jeho hrubku nevyužil. A tak až nejmladší sparťan otevřel skóre. Plavšič přesně odcentroval a Hložek svou třetí nebezpečnou hlavičkou v zápase uspěl.

Pojistku měl na noze Hašek, nedokázal však trefit úplně prázdnou branku. Postarat se tak o ni musel až Kanga, který sedm minut před koncem zdálky vystřihl parádní gól.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Guélor Kanga přidal v závěrečných minutách duelu s Jabloncem pojistku na letenskou výhru.

Fotbalová liga - 2. kolo:
Sparta Praha - FK Jablonec 2:0 (0:0)
Branky: 63. Hložek, 83. Kanga. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Vlasjuk - K. Hrubeš (video). ŽK: Tetteh - Kratochvíl. Diváci: 10 867.
Sparta: Nita - Sáček, Radakovič, Štetina, Hanousek (82. Kaya) - Krejčí - Hložek (76. Trávník), Kanga, Hašek, Plavšič - Kozák (64. Tetteh). Trenér: Jílek.
Jablonec: Hrubý - Holík, Břečka, Váňa, Sýkora - Hübschman, Považanec (65. Pleštil) - Kratochvíl, Matoušek, Jovovič (74. Acosta) - Doležal. Trenér: Rada.

Reklama

Související témata: