Hlavní obsah

Slavii došla trpělivost! Za vážné prohřešky doživotní zákaz vstupu

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace zahájila řízení se Slavií kvůli chuligánům, kteří v závěru nedělního duelu 3. ligového kola s Olomoucí naházeli do sektoru pro fanoušky hostů pyrotechniku. Komise se bude incidentem zabývat na čtvrtečním zasedání a bude zvažovat i uzavření celého stadionu v Edenu. Pražané podle šéfa klubu Jaroslava Tvrdíka spolupracují s policií na identifikaci chuligánů a přijali nový návštěvní řád, který umožní udělit při vážných prohřešcích doživotní zákaz vstupu na stadion v Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalová Slavia mění návštěvní řád

Článek

Kvůli nedělnímu incidentu se dnes mimořádně sešlo představenstvo klubu a od 1. srpna přijalo nový návštěvní řád.

"Při incidentech ohrožujících bezpečnost a zdraví bude udělen trest doživotního zákazu vstupu na stadion. Sankcionována peněžitými tresty a zákazy vstupu budou i další konkrétní porušení bezpečnostních pravidel," podotkl Tvrdík.

"Slavia dovybaví stadion kamerovými systémy pokrývajícími nejen prostor hřiště, ale i koridory a místa vstupu. Ukončen bude také volný pohyb návštěvníku po stadionu. Nová opatření umožní efektivní vymáhání prokázaných porušení návštěvního řádu," uvedl Tvrdík.

Slavia podle něj zároveň umožní na základě četných žádostí od fanoušků výměnu permanentních vstupenek z tribuny Sever do jiných sektorů. Klub také přestane severní tribuně pomáhat s fanouškovskými aktivitami a podporovat ji v prostorech stadionu, dokud nebude schopna garantovat dodržování návštěvního řádu.

Slávisté měli uzavřenou severní tribunu už v závěru minulé sezony při nadstavbovém utkání s Jabloncem, v předchozím domácím duelu s Plzní byl trest odložen a v závěrečném zápase se Spartou pak přeměněn na podmínku.

Proti rivalovi se však fanoušci opět provinili, mimo jiné i rasistickým chováním vůči hostujícímu Guéloru Kangovi. Problémy s "kotlem" měla Slavia i v pohárech a při utkání Evropské ligy s Chelsea musela rovněž zavřít severní tribunu.

Podle klubu šlo ze strany chuligánů o předem připravenou akci. "Došlo k rozvinutí choreografie uprostřed tribuny. Pod plachtou v podobě dresu se pachatelé svlékli a zamaskovali obličej kuklami, aby zabránili následné identifikaci. Po samotném odpálení pyrotechniky a jejím vhození do sektoru hostujících fanoušků došlo opět k převlečení a změně zamaskování. Způsob provedení znemožňuje standardní identifikaci kamerovými systémy, používanými na stadionu. Slavia proto plně spolupracuje s policií na identifikaci a potrestání pachatelů," uvedla Slavia.

Reklama

Související témata: