Hlavní obsah

Poučili se, přesto jim to nebylo nic platné. Fotbalisté Mladé Boleslavi letěli za soupeřem patnáct hodin

Praha

Jablonecká anabáze za pohárovým soupeřem do Arménie pro ně představovala varování. A to se fotbalisté Mladé Boleslavi vydávali ještě dál. Do 4 200 kilometrů vzdáleného Kazachstánu, kde je ve čtvrtečním podvečeru čeká odveta druhého kvalifikačního předkola Evropské ligy s čtvrtým týmem tamní soutěže Ordabasy Šymkent. I proto odletěli Středočeši raději o dva dny dříve, jenže komplikacím se stejně nevyhnuli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanonýr Mladé Boleslavi Nikolaj Komličenko oslavuje gól na 1:1 během utkání 2. předkola Evropské ligy proti Ordabasy Šymkent.

Článek

„Měli bychom strávit na palubě letadla téměř šest hodin," avizoval před odletem manažer mladoboleslavského klubu Jiří Koros, že putování na východ bude hodně dlouhé.

Přepočítal se. Nebo spíš nepředpokládal, že při mezipřistání v ázerbájdžánském Baku, kde malý speciál podruhé během letu doplňoval palivo, dojde ke komplikacím. Výprava musela čekat pomalu tři hodiny na letišti Hejdara Alijeva, než dostane povolení ke vstupu do kazašského vzdušného prostoru.

Původních šest hodin se tak při cestě za soupeřem z nejvzdálenější země patřící mezi členy UEFA natáhlo na anabázi trvající čtrnáct a půl hodiny.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jozef Weber připravoval fotbalisty FK Mladá Boleslav na to, co je v odvetě 2. předkola Evropské ligy v Kazachstánu čeká.

Na rozdíl od Jablonce, který dorazil do arménského Gjumiri až v den utkání. Vládní speciál totiž nedostal na tamním vojenském letišti povolení k přistání, takže musel do Jerevanu, odkud se výprava Severočechů přesouvala do dějiště střetnutí autobusem. Radův tým proto nestihl ani oficiální předzápasový trénink.

Mladoboleslavská ekipa dorazila do třetího největšího města v Kazachstánu den před utkáním, takže si mohla na stadionu pro dvacet tisíc diváků zatrénovat a nachystat se na prostředí, v němž se bude odveta hrát.

Pomohli i legionáři

Informace o něm měli, neboť v minulosti hrávali v týmu Ordabasy čeští legionáři Ondřej Kúdela a Pavel Černý junior, trenér Jozef Weber se byl pochopitelně v Šymkentu rovněž podívat.

„Před každým zápasem tam obcházel brány jakýsi tamní šaman s kadidlem a zaříkával je, aby se nám dařilo. A některým hráčům dával do kopaček všelijaké talismany," vzpomíná Kúdela, co všechno je možné také v Kazachstánu zažít.

Obrovské vedro pochopitelně také, protože ve čtvrtek v době zápasu by měla rtuť teploměru šplhat až ke čtyřiceti stupňům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Mladé Boleslavi uhráli v domácím utkání 2. předkola Evropské ligy s Ordabasy Šymkent remízu 1:1.

„Viděl jsem na internetu zápas Šymkentu s gruzínským Kutaisi a divil se, že zápas neměl vůbec žádné tempo. Teď už se nedivím," uvědomoval si kapitán Středočechů Marek Matějovský, jak těžká partie jeho tým čeká. Zvláště, když k ní bude nastupovat po domácí remíze 1:1.

Vsadí domácí na obranu?

Pro Šymkent bylo důležité, že bosenský záložník Mehanovič, který v Kazachstánu hostuje, neboť stále patří Zlínu, dal v Mladé Boleslavi gól. A ten se samozřejmě v pohárové matematice počítá, takže domácímu týmu stačí k postupu i bezbranková remíza. Dá se tedy předpokládat, že vsadí na stejnou taktiku jako před týdnem. Bránit, spoléhat na brejky a standardní situace...

„A bránit oni dovedou. Disciplinovaně, organizovaně, důsledně. Kutaisi jim v předchozím kole nedalo gól, minimální počet obdržených branek v posledních dvou ročnících kazašské ligy také vypovídá o mnohém," připomínal trenér Weber svým svěřencům, že musí jít opravdu důrazně za tím, aby góly stříleli.

„Kdo ho dá první, ten postoupí," ví i gruzínský kouč ve službách Šymkentu Kakhber Cchadadze, jak důležitá bude úvodní trefa,  což svým svěřencům samo sebou také připomíná.

Reklama

Související témata: