Hlavní obsah

Přijatelný los! Slavia už zná soupeře pro boj o Ligu mistrů

Nyon
Aktualizováno

Los play off Ligy mistrů byl fotbalistům pražské Slavie nakloněn. Po dvanácti letech mají šanci probojovat se do hlavní části milionářské soutěže, neboť v boji o postup do Champions League narazí na lepší tým z dvojice Celtic Glasgow - Kluž. A ještě jedna zpráva putovala z Nyonu, kde losování proběhlo, do pražského Edenu - svěřenci trenéra Trpišovského začínají 20. nebo 21. srpna na hřišti soupeře a odvetu hrají za týden doma.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Willian z Chelsea a fotbalisté Slavie Praha Alex Král a Jan Bořil během utkání čtvrtfinále Evropské ligy.

Článek

Pražská Slavia si zahrála Ligu mistrů jen v roce 2007, letos by však k ní mohla být blízko. Lepší tým z dvojice Celtic Glasgow - CFR Kluž je totiž soupeřem, přes kterého by mohl a měl český mistr přejít.

Padesátinásobný skotský mistr Celtic Glasgow už dávno není postrachem protivníků na kontinentu, jako tomu bývalo v minulosti. Do letošní kvalifikace o Ligu mistrů vstoupil zápasy s FK Sarajevo. Na hřišti soupeře vyhrál 3:1, doma se spokojil s vítězstvím 2:1. V dalším předkole narazil na estonské Nömme Kalju a opět vyhrál oba zápasy, doma 5:0, odvetu pak 2:0.

Severoiský trenér Neil Lennon má v týmu řadu zahraničních fotbalistů - třeba Šimunoviče z Bosny a Hercegoviny, Ntchama z Francie, Nora Ajera, Ukrajince Švéda nebo dalšího Francouze Odsonne Édouarda.

Rumunská CFR Kluž nejprve vyřadila kazašskou Astanu, s níž sice první utkání prohrála 0:1, ale odvetu zvládla a díky hattricku francouzského legionáře Omraniho postoupila.

V dalším kole si pak poradila s izraelským Maccabi Tel Aviv. Doma nad ním vyhrála 1:0, když se opět trefil Omrani, odveta pak skončila 2:2.

Foto: Lee Smith, Reuters

Leigh Griffiths a Scott Brown z Celtiku se mohou těšit na Slavii...

Mužstvo vede trenér Dan Petrescu, který hral v minulosti pět let v Chelsea, oporami jsou Portugalec Camora, Francouz Omrani a domácí hráči Ciprian Deac a George Tucudean. V mužstvu nastupuje řada legionářů - kupříkladu Brazilec Paulo Vinicius, Chorvat Dokovič, Argentinec Culio nebo Rondón z Venezuely.

Do základní skupiny postoupila Kluž dosud třikrát - v letech 2008, 2010 a 2012.

První zápas potencionálních protivníků Slavie se hraje 7. srpna v Rumunsku, odveta mezi Celtikem a Kluží je pak na programu 13. srpna v Celtic Parku. Pro trenéra Pražanů dost možností na to, aby soupeře důkladně nastudoval.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fotbalisté Celticu Glasgow v úvodním zápase druhého předkola Ligy mistrů doma deklasovali estonské Nomme Kalju 5:0.

Zvláště, když na Slavii čeká první zápas na hřišti lepšího z dvojice Celtic - Kluž až 20. resp. 21. srpna. Termín bude upřesněn na odpolední schůzce v Nyonu.

Za postup do základní skupiny by Slavia zinkasovala 15,25 milionu eur, což činí v přepočtu přes 393 milionů korun. Pokud by  přes 4. předkolo neprošla, zahrála by si základní skupinu Evropské ligy, z níž v minulé sezoně postoupila do jarní fáze a probojovala se až do čtvrtfinále.

Los 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Mistrovská část:
Kluž (Rum.)/Celtic Glasgow - Slavia Praha
Dinamo Záhřeb/Ferencváros Budapešť - Maribor/Rosenborg Trondeim
Young Boys Bern - Crvena zvezda Bělehrad/FC Kodaň
APOEL Nikósie/Karabach (Ázerb.) - PAOK Soluň/Ajax Amsterdam.
Nemistrovská část:
FC Basilej/LASK Linec - Club Bruggy/Dynamo Kyjev
Istanbul Basaksehir/Olympiakos Pireus - Krasnodar/FC Porto.

Reklama

Související témata: