Hlavní obsah

Reprezentační brankář se klubu z bundesligy upsal na pět let! Jde o jednu z největších investic Augsburgu

Praha

Na pět let se v úterý upsal fotbalový brankář Tomáš Koubek německému Augsburgu! Šestadvacetiletý český reprezentant prožil minulé dvě sezony ve francouzském Rennes. V patnáctém týmu uplynulého ročníku nejvyšší německé soutěže, kde se sejde se záložníkem Janem Morávkem a obráncem Markem Suchým, bude plnit roli jedničky.

Foto: FC Augsburg

Tomáš Koubek s manažerem Viktorem Kolářem (uprostřed) a Stefanem Reuterem, generálním manažerem FC Augsburg.

Článek

„Pro hodně lidí to může být překvapivý přestup. Zájem Augsburgu byl ale velký, což pro mě bylo zásadní. Finální jednání probíhalo během minulého týdne a v úterý se vše dotáhlo. Přístup lidí z Augsburgu mě přesvědčil o tom, jak moc mě chtějí a jakou ve mě mají důvěru," vysvětloval volbu nového působiště Koubek.

Velký zájem německého klubu potvrdil i hráčův agent Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest. „Zájem Augsburgu od března vygradoval do velmi intenzivního jednání, které se podařilo dotáhnout k všestranné spokojenosti. Tomáše měl Augsburg od samého počátku na svém seznamu posil nejvýše ze všech možných variant. Nicméně tím, že byl Tomáš zároveň i nejdražší variantou, byla jednání nejsložitější a časově nejnáročnější," uvedl Kolář. „Pro Augsburg se jednalo o jednu z největších investic v historii klubu. Podmínky kontraktu svědčí o tom, jak hodně jsou o tomto kroku přesvědčeni," dodal.

Pro Koubka půjde o druhé zahraniční angažmá. Odchovanec Hradce Králové nejprve přestoupil do pražské Sparty, odkud hostoval v Liberci. Svými výkony si pak před dvěma roky řekl o přestup do Rennes. Ve francouzském klubu, kde v minulosti chytal i Petr Čech, si hned vydobyl místo jedničky, které si udržel prakticky celé dvě sezony.

Během nich odchytal 67 ligových zápasů, devět pohárových a sedm duelů v Evropské lize. Rennes mimo jiné pomohl v minulé sezoně k triumfu ve Francouzském poháru, když ve finále uspělo v penaltovém rozstřelu proti Paris St. Germain. Posledním duelem v dresu Rennes pro Koubka byl sobotní Superpohár, ve kterém naopak vyhrál pařížský celek 2:1. V první sezoně zase Koubek přispěl výbornými výkony poprvé po sedmi letech k postupu Rennes do Evropské ligy, ve které si francouzský celek zahrál i s Jabloncem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Rennes Tomáš Koubek během utkání Evropské ligy v Jablonci.

„Samozřejmě je to pro mě složité, protože Rennes bylo skvělým místem pro začátek působení v zahraničí. Jsem strašně rád, že jsem to mohl absolvovat a dosáhl zde takových úspěchů. Klub jsem si zamiloval, přestože jsem ve všech momentech necítil stoprocentní důvěru od všech lidí, kteří jsou pro chod klubu důležití," řekl Koubek, kterého v závěrečném rozhovoru po utkání s PSG přemohly emoce.

„Je pravda, že jsem to chtěl zvládnout s kamennou tváří, ale úplně to nevyšlo. Stejně na tom byli i lidé z klubu, kteří stáli vedle reportéra," zavzpomínal s úsměvem a s již vážnější tváří pokračoval: „Lidé z klubu se loučili s tím, že jim budu chybět po sportovní, ale rovněž po lidské stránce. To je pro mě zásadní. Samozřejmě opustit ambiciózní klub hrající Evropskou ligu není jednoduché, ale na novou výzvu se moc těším."

Bundesligové lákadlo

Nyní čeká devítinásobného reprezentanta působení v nejvíce navštěvované soutěži světa. „Bundesliga je důvodem, proč jsem nyní tady. Věřím, že moje zkušenosti s velkými zápasy ve Francii mi pomohou. Už jsem hrál na velkých stadionech, tak by mě to nemělo překvapit. Nějaké zkušenosti s německým fotbalem mám a těším se," prohlásil Koubek.

Debutem pro něj bude v sobotu utkání Německého poháru proti SCV Verl, o dalším víkendu nastoupí Augsburg v úvodním kole bundesligy na hřišti Dortmundu. "Budu hozený rovnou do vody, ale věřím, že to dopadne dobře. Bundesliga je skvělá, velká soutěž, po Premier League druhá největší. Uspět v takové soutěži je pro mě výzvou," těší se Koubek.

Foto: Sport.cz

Marek Suchý si za asistentce sportovního ředitele Augsburgu Stefana Reutera a Viktora Koláře z agentury Sport Invest zapózoval s dresem Augsburgu přímo na stadionu.

Augsburg v minulé sezoně úspěšně bojoval o záchranu. Trápila ho ale defenziva, když spolu se sestupujícím Hannoverem dostal nejvíce branek. V posledním kole dokonce prohrál 1:8 s Wolfsburgem. A právě Koubek s nedávnou posilou Suchým mají pomoci tuhle bilanci vylepšit.

„S Honzou Morávkem jsem ještě nemluvil, ale s Markem Suchým jsem v kontaktu. On je také rád, že přichází někdo, koho zná a s kým už trénoval a něco odehrál. Dal jsem i na jeho doporučení a informace od něj mi hodně pomohly," řekl Koubek. „Mluvil jsem i s Jardou Drobným, který už je v zemi dlouho a hodně mi tenhle krok doporučoval. Jsem rád, že jsem s nimi mohl mluvit a poradit se," připomínal Koubek bývalého reprezentačního brankáře, který působil v Bochumi, Hertě, Hamburku a Brémách.

Na jaře byl jedničkou Augsburgu Gregor Kobel, jemuž ale skončilo hostování z Hoffenheimu a odešel do Stuttgartu. Koubek by tak měl být novou jedničkou a záda mu budou krýt Andreas Luthe a Fabian Giefer.

„Zázemí klubu je na špičkové úrovni, lepší než v Rennes. A i to je dalším důvodem přesunu. Chci se nadále zlepšovat a jsem rád, že poznám novou brankářskou školu. Neoddělitelné jsou také zkušenosti mimo fotbal. Já i dcery se budeme učit nový jazyk, novou kulturu. Ve Francii jsem si vzal hodně i z pohledu životního a věřím, že tady to bude také tak," zamyslel se Koubek.

„Augsburg buduje tým, který by se měl již v následující sezoně pohybovat minimálně v klidném středu tabulky. Vedle toho ovšem klub investuje obrovské prostředky do modernizace zázemí stadionu i tréninkového centra, dlouhodobé cíle a ambice jsou pohárové. Vedle toho si klub zakládá na lidském a osobním přístupu a nadstandardní péči o hráče," dodal Viktor Kolář.

Reklama

Související témata: