Hlavní obsah

Šokující smrt mladého cyklisty: Před osudným pádem žádal údajně o pomoc, nehoda je záhadou

Praha

Bylo mu dvacet dva let. Před sebou měl celou kariéru. V pondělí se krátká životní pouť belgického cyklisty Bjorga Lambrechta zastavila. Jezdec stáje Lotto-Sooudal narazil během třetí etapy do betonové propusti a i přes okamžitý zákrok záchranářů svůj boj o život prohrál. Jen pár hodin před osudným pádem navíc na sociálních sítích uveřejnil zprávu o novém dvouletém kontraktu...

Foto: Profimedia.cz

Bjorg Lambrecht patřil k největším talentům světové cyklistiky

Článek

Žlutý trikot drží i po čtvrté etapě závodu Kolem Polska, která byla neutralizována, německý cyklista Pascal Ackermann. To je informace, které momentálně nezajímá vůbec nikoho. Ani samotného lídra.

Sportovním světem otřásla smrt dvaadvacetiletého rodáka z Gentu Bjorga Lambrechta. A nikdo navíc nechápe, jak se celá tragédie vlastně přihodila. Nešťastná událost se přihodila v etapě z Chorzówa do Zabrze asi padesát kilometrů před cílem.

Mladý cyklista byl na místě nehody oživován, jeho životní funkce byly obnoveny, ani to však na jeho záchranu nestačilo. I přes profesionální pomoc nakonec následnou operaci nepřežil.

"Byla zahájena okamžitá resuscitace a masáž srdce. Poté byla zavolána helikoptéra, ale kvůli vážným zraněním jsme ho tímto způsobem nemohli transportovat do nemocnice, proto byl převezen sanitkou. Bohužel jeho zranění byla tak devastující, že zemřel," popsal děsivé chvíle lékař Ryszard Wisniewski.

Může za vše déšť?

Co však zapříčinilo cyklistův pád, je nejasné. "Stalo se to na rovné silnici. Povrch byl zcela v pořádku, žádný jiný ze závodníků tam neměl nejmenší problémy," zní z úst pořadatelů. Jediné vysvětlení, s kterým organizátoři přišli, je mokrý asfalt a déšť během etapy.

Nepotvrzenou informaci však přinášejí další zahraniční média. Podle jednoho z jezdců, který byl Lambrechtovi těsně před pádem nablízku, se belgický cyklista těsně před nehodou dožadoval zvednutou rukou o pozornost svého týmu. Jaké však byly příčiny fatálního pádu, stále není jasné.

Hrozivě v této souvislosti vyznívají slova belgického závodníka před závodem Kolem Polska. "Moc se těším. Je to krásný závod, kde není nouze o prudká stoupání. Je tady celá řada skvělých jezdců a já věřím, že uspěju a budu ve formě," říkal jeden z největších talentů světové cyklistiky Bjorg Lambrecht.

Reklama