Hlavní obsah

Hokejová reprezentace zahájila letní kemp. Říhu mrzí absence některých mladíků

Jihlava

Kabina jihlavské Dukly byla v neděli odpoledne pořádně napěchovaná. Sešlo se v ní celkem 37 hokejistů, kteří zahájili šestidenní soustředění české reprezentace před startem nové sezony. Dorazila plejáda mladých dravců, ať už ze zámoří nebo české extraligy. Trenér Miloš Říha však doufal, že jich na Vysočinu dostane ještě víc. Na poslední chvíli navíc musel provést korekci v nominaci. Místo zdravotně indisponovaného královéhradeckého útočníka Radovana Pavlíka povolal Pavla Kousala z Mladé Boleslavi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Miloš Říha během tréninku v rámci letního kempu hokejové reprezentace.

Článek

Kemp se oproti loňsku koná o týden dřív. Co je hlavním důvodem?

Udělali jsme ho o trochu dřív, aby nám kluci neodjeli do Ameriky. Chceme hlavně vidět mladé hráče ze zámoří. Bohužel někteří se omluvili a pár kluků se ani neozvalo. Do poslední chvíle jsme čekali, kdy se ozvou, takže jsme je napsali mezi náhradníky. Mrzí mě to. Hodně jich taky trénuje individuálně a kempem bychom narušili jejich program...Já si ale myslím, že příprava s národním mužstvem je trochu něco jiného. A hlavně by pracovali v kolektivu.

Které hráče máte konkrétně na mysli?

Čekali jsme Nečase, Zadinu, Hájka, Zbořila... Bylo to dělané kvůli našim mladým špičkám. Některé nepustily kluby, jiní měli zdravotní problémy a jak už jsem říkal, někteří trénují individuálně a tvrdili, že kempem bychom jim narušili program.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté poslouchají pokyny trenéra Miloše Říhy v rámci letního kempu hokejové reprezentace

Dorazilo dost perspektivních hráčů, kteří mají zkušenosti z farem ze zámoří, ale nejsou českým fanouškům tolik známí. Co si od nich slibujete?

Chtěl jsem vytvořit takové béčko, což už jsem avizoval loni, když jsem reprezentaci převzal. Tohle nejsou samozřejmě žádní béčkaři, ale chci udělat široký kádr, aby kluci měli motivaci, nějaký krůček před sebou a věděli, že se o nich ví. Aby věděli, proč mají pracovat a na co se mají těšit. Chceme je vidět v akci. Trochu jsme to oproti loňsku omladili.

Přijel i David Rittich, gólman z NHL. To je bezpochyby velké osvěžení...

Tohle je takové plus. Vždycky je parádní, když přijede někdo takový a já mu děkuju, že se toho zúčastní. Dlouho váhal, ale pak souhlasil. Loni jsme tu měli Petra Mrázka. David dá kempu punc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Miloš Říha během tréninku v rámci letního kempu hokejové reprezentace

V kádru máte hned patnáct obránců. Nebude větší počet beků problém?

Máme šest pětek, tři obránci jsou navíc, ale to nevadí. Hráči mají dopoledne individuální činnost, kluky rozdělíme na dvě party a když budeme hrát, proč by obránce nemohl dělat útočníka...Je to v pohodě.

V plánu máte ve čtvrtek modelové utkání proti sobě. Byl ve hře nějaký přípravný zápas?

Oficiálně nemůžeme hrát nic, ale ještě se budeme bavit s Duklou Jihlava, že bychom si s ní zahráli. Záleží na jejich programu. Pokud to nevyjde, budeme hrát znovu modelové utkání jako loni v Přerově.

Opět jako tým Česka proti týmu Moravy?

To si takhle kluci loni vymysleli, aby byl ještě větší boj. Musíme se podívat, jak to máme rozdělené v klubech, aby to taky bylo vyrovnané a viděli jsme, jak se k tomu, kdo staví.

Máte tu hráče, kteří se vrátili ze zámoří do extraligy a mají už nějakou zkušenost s reprezentací nebo také hráče, kteří se vrátili do Česka, ale zkušenost v národním týmu nemají žádnou. Budete je v průběhu sezony hodně sledovat?

Já jsem zvědavý na všechny, i na ty, co dneska nepřijeli, protože bychom chtěli letos v sezoně na turnajích Euro Hockey Tour dát víc prostoru mladším klukům. Dvě pětky bychom vybrali z hráčů, kteří přijeli na tenhle kemp. Samozřejmě už sledujeme hráče v přípravných utkáních, jak se chovají v klubech a tak dále...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Miloš Říha (vlevo) a asistent Robert Reichel během tréninku v rámci letního kempu hokejové reprezentace

Hodně vám už chyběl led?

Pro mě jsou tyhle pauzy dlouhé. Už jsem z toho byl trochu nervózní. Zklamání po šampionátu bylo velké. Ale teď už jsem zase v očekávání, že už se zase bude něco dít a bude se něco dělat.

Co říkáte na los příštího MS ve Švýcarsku? Na úvod Česko opět narazí na Švédy...

Nebude to nic lehkého, ale příští mistrovství bude zase jiné. Tohle na Slovensku bylo nabité hvězdami, akorát Fini to drželi na své bázi, dva měsíce s mužstvem pracovali a pak se jim to vyplatilo. Ale já si nedovedu představit, že bych nenominoval třeba Voráčka... Byl jsem nedávno s Filipem Hronkem na dětském kempu a oni se na další šampionát strašně těší. O NHL moc nemluvil, spíš o MS, což se mi strašně líbilo. Když budou mít kluci zase podobnou chuť, tak bychom to mohli zopakovat a konečně to tam plácnout.

Mluvil jste i s dalšími hráči z NHL?

Bavili jsme se s Radilem, Noskem, Hertlem... Kluci teď poletí do Ameriky, kontaktovat je budeme, každého, kdo by nám mohl pomoct, abychom udrželi nějakou laťku, kterou jsme nastavili.

Reklama

Související témata: